CETA biedt kans voor kaas

De vrijhandelsovereenkomst met Canada biedt de Europese agrosector goede mogelijkheden voor meer export van kaas, groenten en fruit en verwerkte producten. De Europese Commissie heeft dat benadrukt bij de ondertekening van het CETA-akkoord.

CETA+biedt+kans+voor+kaas
© Jan van Liere

Begin deze week konden voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie en de Canadese premier Justin Trudeau hun handtekening zetten onder het definitieve onderhandelingsresultaat. Daarmee moet alleen het Europees Parlement nog groen licht geven, voordat de afspraken voorlopig in werking treden.

De gesprekken tussen de Europese Unie en Canada over een handelsakkoord hebben meer dan zeven jaar geduurd. Het is de eerste overeenkomst van deze aard met een land dat lid is van de G7, de zeven grootste economieën ter wereld. Volgens Juncker is het ook het meest progressieve handelsakkoord dat de EU ooit heeft gesloten.

Voorwaarden

De druk die de afgelopen maanden vanuit Europa is uitgeoefend, leidde onder meer tot verbetering van de voorwaarden voor agrarische export. Alle importen uit Canada moeten voldoen aan de regels en voorschriften die gelden voor Europese producenten. Zo mag geen hormoonvlees vanuit Canada naar de EU worden verscheept.

Volgens Juncker hebben met name kleinere boeren en tuinders baat bij de afspraken over 143 producten met een beschermde regionale herkomst. Canada erkent die bescherming, wat betekent dat ze niet nagemaakt mogen worden. Onder deze producten vallen Gouda Holland en verschillende andere kaassoorten.

Concurrentie

Sectoren als de varkenshouderij en de pluimveehouderij houden intussen wel de vrees voor scherpe concurrentie van Canadese producten. Afgesproken is dat lidstaten bij ernstige marktverstoringen de import uit Canada kunnen beperken, maar dan is het kwaad al geschied.

LTO Nederland heeft van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) de toezegging gekregen dat er ruimte is voor afspraken over de samenstelling van de invoercontingenten. Op die manier kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat Canada het contingent van 80.000 ton varkensvlees niet alleen vult met hoogwaardige hammen, maar ook met minder waardevolle onderdelen van het varken.

Onderhandelingsruimte

De Canadese parlementariër David Lametti heeft tijdens een bijeenkomst in Den Haag bevestigd dat hierover gesproken gaat worden. Lametti is ook secretaris van de Canadese parlementscommissie voor Internationale Handel. Zijn opmerking bevestigt de aanwezigheid van onderhandelingsruimte op dit punt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer