Wereldwijde+verkoop+plantaardige+melk+stijgt+snel
Nieuws
© Pixabay

Wereldwijde verkoop plantaardige melk stijgt snel

Plantaardige melk wint in ontwikkelde landen aan populariteit. De verkochte hoeveelheid bedroeg vorig jaar 4 procent van de verkochte koeienmelk.

Dat kwam naar voren tijdens de twintigste editie van het jaarlijkse congres van het International Farm Comparison Network (IFCN) in Berlijn. De vraag naar plantaardige melk groeit vooral in de ontwikkelde landen. Hier vragen consumenten vaker naar melk die niet afkomstig is van dieren en een hoge voedingswaarde heeft.

Toch zullen dierlijke melkproducten deze plantaardige tegenhanger overleven, was de teneur bij het congres. Maar de zuivelsector moet zich dan wel blijven ontwikkelen en serieus werk maken van de behoeften van toekomstige consumenten.

Inkomen

Tijdens het congres beek dat het inkomen uit melkveehouderij in 2019 wereldwijd iets lager was dan in 2017. Dat geldt tevens voor de melkprijs, terwijl de kosten gemiddeld licht stegen. In de afgelopen twintig jaar groeide de melkproductie wereldwijd met meer dan 60 procent. De vraag steeg daarmee in lijn.

India loopt bij deze ontwikkeling voorop, daar nam de melkproductie meer dan 115 miljoen ton toe. In Brazilië, China, de Verenigde Staten en in Europa steeg de melkproductie ook fors. In Australië, Japan en Rusland daalde de melkproductie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer