Melkveeproefbedrijf+De+Marke+wordt+co%C3%B6peratie
Nieuws
© Brink

Melkveeproefbedrijf De Marke wordt coöperatie

Melkveeproefbedrijf De Marke in het Gelderse Hengelo komt in boerenhanden. Melkveehouders kunnen mede-eigenaar worden van de coöperatie door eenmalig een certificaat op naam te kopen van minimaal 5.000 euro. Ook bedrijven en organisaties als LTO kunnen lid worden.

Tot op heden was De Marke een proefbedrijf van Wageningen University & Research (WUR). Het is een onderzoekslocatie gericht op innovaties voor melkveehouders op zandgrond. In de afgelopen 30 jaar zijn er tal van onderzoeken uitgevoerd. Zwier van der Vegte is op dit moment de bedrijfsmanager. Het proefbedrijf is ook onderdeel van het project Koeien & Kansen. De WUR zal ook betrokken blijven bij de proeflocatie.

'Het idee voor een coöperatie is eigenlijk ontstaan vanuit Vruchtbare Kringloop Achterhoek (VKA)', vertelt Carel de Vries. Hij is projectleider van VKA en onder meer met melkveehouder en oud-bestuurder Jan Eggink van Forfarmers lid van de initiatiefgroep. 'Toen de Dairy Campus ontstond zijn verschillende proeflocaties door de WUR afgestoten. De Marke bleef nog lang voortbestaan als projectboerderij voor Koeien & Kansen.'

Kringlooplandbouw

Maar telkens als Koeien & Kansen ter discussie kwam te staan kwam ook het voortbestaan van De Marke als melkveeproefbedrijf ter discussie te staan. 'Dat vonden melkveehouders in de Achterhoek en de stuurgroep van VKA onbestaanbaar. Juist nu de kringlooplandbouw wordt geïntroduceerd door minister Schouten en er ook nog zoveel onderzoeksvragen zijn.'

De WUR wordt lid van de coöperatie en misschien ook van het bestuur van De Marke. De Vries: Een hele belangrijke sleutelpartner. De WUR vindt het zelf ook heel belangrijk om zo bij de regio betrokken te blijven. Ooit waren proefboerderijen van verenigingen van boeren. Dus eigenlijk is het een beweging terug.'

Jaarlijks bezoeken ongeveer 4.000 mensen De Marke. Het bedrijf produceert ongeveer 700.000 kg melk met 80 melkkoeien. Het doel van het melkveeproefbedrijf is om een schone en rendabele melkveehouderij te demonstreren.

Praktijkgerichte experimenten

De initiatiefnemers willen met een bedrag van 2 miljoen euro aan de slag om het melkveeproefbedrijf te vernieuwen en voor onderzoek en praktijkgerichte experimenten. In de nieuwe Coöperatie De Marke u.a. kunnen leden samen zelf bepalen wat de onderzoeksonderwerpen zijn en hoe het bedrijf zich verder gaat ontwikkelen. Elk lid heeft gelijk stemrecht. Er wordt gerekend op een rendement van 2 procent per jaar op de bedrijfsvoering.

De komende tijd organiseert De Marke bijeenkomsten om geïnteresseerden uitleg te geven over de plannen en over wat het lidmaatschap inhoudt. De initiatiefnemers hopen dat ook melkveehouders uit andere delen van het land zich aansluiten bij de coöperatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer