Schoolboeken+vol+onjuistheden+over+sector
Achtergrond
© Arie Meijer

Schoolboeken vol onjuistheden over sector

Schoolboeken voor het basisonderwijs staan vol suggestieve en subjectieve teksten over de agrarische sector. Dat zegt Geesje Rotgers van Agri Facts in de studio van Nieuwe Oogst TV. De stichting liet zo’n 200 schoolboeken controleren door een jury vanuit het onderwijs, de landbouw en visserij.

'Een verbazingwekkend voorbeeld is een tekening van vaten gif in een akker met daarnaast een trekker. Of hoe groter de stal, hoe minder ruimte voor dieren. Foto's van oude legbatterijen voor kippen. Of gangbaar wordt vergeleken met bio, waarbij de eerste aanpak steeds het onderspit delft. Hoewel beide onmisbaar zijn voor een evenwichtige voedselketen.'

Van de tweehonderd gecontoleerde boeken is slechts één boek goed bevonden. Dat is het boek 'NatuNiek' van Ruud Rouvroye. De auteur onrvangt van geldprijs voor zijn boek.

Zaterdag 29 juni sprak een deskundige jury onder leiding van voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Topteam Agri & Food zich uit over de kwaliteit van de informatie over landbouw en visserij in het lesmateriaal van het basisonderwijs. SP-Tweede Kamerlid Frank Futselaar (portefeuilles onderwijs en landbouw) maakte ook deel uit van de jury.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer