Schoolboeken nemen loopje met waarheid

Bijna tweehonderd les- en werkboeken over de landbouw en visserij uit het basisonderwijs bevatten regelmatig storende fouten. Dat concludeert Stichting AgriFacts (STAF) na een screening.

Schoolboeken+nemen+loopje+met+waarheid
© Donkersgoed Media

De stichting meldde eerder veel klachten te hebben ontvangen over agrarische fouten in lesboeken van schoolkinderen en besloot tot een nationale toetsing. De voorscreening die vorige week zaterdag plaatsvond in Nijkerk, leverde veel feitelijke onjuistheden op, zegt woordvoerder Geesje Rotgers. Zo'n twintig vrijwilligers bogen zich over de gewraakte teksten en foto's.

'Een verbazingwekkend voorbeeld is een tekening van vaten gif in een akker met daarnaast een trekker.' De begeleidende tekst vermeldt dat het steeds lastiger is om schoon drinkwater te vinden in Europa.

Legbatterijen

Ook veel gezien: 'Hoe groter de stal, hoe minder ruimte voor dieren. Foto's van oude legbatterijen voor kippen. Of gangbaar wordt vergeleken met bio, waarbij de eerste aanpak steeds het onderspit delft. Hoewel beide onmisbaar zijn voor een evenwichtige voedselketen.'

Niet alleen met de waarheid over veehouderij en akkerbouw wordt een loopje genomen. Ook de visserij staat er soms gekleurd op, zegt Rotgers: 'Dan komt overbevissing aan bod. Ook in wateren zoals de onze waar de sector al jaren volgens strenge quota vist, juist om soorten in stand te houden.'

Gif

Sommige zaken die de vrijwilligers aantroffen, zijn niet per se fout, maar wel storend. Zo worden gewasbeschermingsmiddelen soms consequent als 'gif' weggezet.

Op zaterdag 29 juni spreekt een jury onder leiding van voorzitter Aalt Dijkhuizen van het topteam Agri & Food zich formeel uit over het lesmateriaal. SP-Tweede Kamerlid Frank Futselaar en Thijs Cuijpers, directeur beleid bij LTO Nederland, maken deel uit van de overkoepelende jury. De vakjury bestaat uit verder uit experts werkzaam in het onderwijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer