Verdubbeling grutto's in weidevogelkerngebied

Uit tellingen van Vogelwerkgroep Midden-Delfland in de Commandeurspolder bij Maasland blijkt dat het aantal grutto's ten opzichte van vorig jaar is verdubbeld.

Verdubbeling+grutto%27s+in+weidevogelkerngebied
© Floor Koorneef

De polder werd maart dit jaar als eerste weidevogelkerngebied van Zuid-Holland geopend. Daarvoor is de inrichting van de polder aangepast. Ecoloog Ferry van der Lans van de vogelwerkgroep. 'Na een nieuwe inrichting is het altijd spannend wat de natuur gaat doen. Vaak zie je grutto's en scholeksters niet zo snel reageren en nemen hun aantallen soms eerst juist wat af. Maar het lijkt in het weidevogelkerngebied goed uit te pakken.'

Er werden op 4 mei naast 22 paar grutto's, flink meer scholeksters (van twee naar acht) en kieviten (van zes naar 34) geteld dan vorig jaar. Het weidevogelkerngebied is gerealiseerd door het Weidevogelpact. Dat is een samenwerkingsverband van onder meer Agrarische natuurvereniging Vockestaert, LTO Noord, Natuurmonumenten en Vogelwerkgroep Midden-Delfland.

Vliegvlug

De eerste telling in de Commandeurspolder is positief. Maar er kan pas echt van succes worden gesproken als de nieuwe weidevogels in het gebied ook kun kuikens 'vliegvlug' weten te krijgen. 'Om hun populaties in stand te houden, moeten voldoende weidevogelparen tenminste e´e´n kuiken groot brengen', vervolgt Van der Lans. Om dit broedsucces te bepalen, tellen de vrijwilligers 25 mei opnieuw de weidevogels in het weidevogelkerngebied, want dan kunnen de meeste kuikens bijna vliegen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer