De drie-eenheid van veehouder Hessel Agema

Kan een topfokker die tevens topmelker is, nog wel tijd vrijmaken voor weidevogelbeheer? Melkveehouder Hessel Agema uit Kollumerpomp bewees dat het kan.

De+drie%2Deenheid+van+veehouder+Hessel+Agema
© Marcel van Kammen

Hessel Agema was de man van de drie-eenheid. De melkveehouder uit Kollumerpomp stond met de productie aan de top in Friesland en in Nederland. Hij veroverde alle soorten kampioenslinten op veekeuringen, onder andere op de Europese zwartbontkeuring in Brussel, en hij was bekend door de overname van de Schalsumer-fokstal van Minne Blanksma in de jaren negentig.

Uit die stal kwam de wereldberoemde Sunny Boy. Dat leverde hun beiden veel bekendheid op. De stier is nog steeds de trots van agrarisch Nederland. Hij produceerde meer dan twee miljoen doses sperma. Er is geen boer die geen nazaat van de Schalsumer-fokkerijlijnen in het land heeft lopen. De embryo's van Agema gingen de hele wereld over.

Eldorado

Zijn bedrijf aan de rand van het natuurrijke Lauwersmeergebied is een eldorado voor weidevogels, zoals kieviten, grutto's en scholeksters.

Het liep altijd storm op het melkveebedrijf in Kollumerpomp. Excursies uit binnen- en buitenland. Boeren, wetenschappers en politici. Ze kwamen de koeien bewonderen en de kunst van weidevogelbeheer afkijken. Het kruidenrijke grasland, het hogere grondwaterpeil en de grote plasdrasgebieden zorgden voor een ultieme natuur met veel vogels.

Stichting Skalsumer Natuurbeheer

Om de relatie tussen koeienmanagement en agrarisch natuurbeheer te verbeteren, richtte de Friese ondernemer samen met anderen Stichting Skalsumer Natuurbeheer op. Het werkgebied van de stichting ligt in de Friese kleibouwstreek en in het poldergebied ten zuidoosten van Kollumerpomp. Ook het natuurgebied De Gruyts van Staatsbosbeheer hoort erbij.

Agema noemde zijn eerste plasdras het Meer van Galilea. Deze plasdras was vanaf het begin populair bij veel vogelsoorten, vooral bij de kluut en de kleine plevier. Toen die ook naar het aangrenzende maisland kwamen, werd een tweede ondiepe plas aangelegd, die de melkveehouder Skalsumer Sompe noemde.

Eigen weg

Hessel was een aparte en eigenzinnige boer die samen met zijn echtgenote Etty altijd zijn eigen weg volgde. Harde werkers met een groot ideaal: het beter doen dan een ander. Hun boerderij stond al een paar jaar te koop.

Na een kort ziekbed overleed Agema op 19 april. Hij werd zeventig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer