Tropenrooster moet slachtvee beschermen tegen hittestress

Slachterijen dienen tijdens de steeds heter wordende zomers in Nederland volgens een tropenrooster te werken. Hittestress zou daarmee volgens de Dierenbescherming bij veetransport worden voorkomen.

Tropenrooster+moet+slachtvee+beschermen+tegen+hittestress
© Henk Riswick Fotografie

Dat is de strekking van een petitie, waarmee naast de Dierenbescherming ook Eyes on Animals de transporteurs, slachthuizen en landbouwminister Carola Schouten willen overtuigen dat de huidige maatregelen tekortschieten. Nieuwe regels moeten volgens hen ook wettelijk vastgelegd worden, zodat niemand zich eraan kan onttrekken en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ze in tegenstelling tot nu kan handhaven.

De Dierenbescherming schrijft in een dinsdag verschenen rapport, in samenwerking met en op basis van de inspecties door Eyes on Animals, dat vorig jaar tijdens de hete zomer naar schatting 94 miljoen dieren werden vervoerd bij temperaturen die niet meer verantwoord zouden zijn. Daarbij verspreiden ze opnames van varkens die soms urenlang in de hitte moeten wachten op hun slacht.

Airconditioning

Als het aan de Dierenbescherming en Eyes on Animals ligt, worden er in de veewagen al vanaf 21 graden Celsius maatregelen genomen en niet vanaf 27 graden. Boven de 30 graden mag transport nog alleen in speciale veewagens met airconditioning en bij 35 graden Celsius moet een verbod gelden voor het transport van deze dieren, is hun stelling.

Rapport 'Op de bres tegen hittestress' gaat vandaag onder meer naar de minister, maar ook naar de Tweede Kamer en de veetransport- en slachterijsector. Volgens de opstellers van het rapport draaiden de slachterijen nog op volle toeren bij temperaturen boven de 30 graden.

Vleeskuikens

Vooral vleeskuikens, zo'n 15 miljoen, maar ook 55.000 runderen en 392.000 varkens zouden volgens de Dierenbescherming en Eyes on Animals daardoor te maken gehad met onacceptabele aantasting van hun welzijn.

'Hijgende dieren met het schuim op de wijd opengesperde bek die proberen verkoeling te zoeken en dieren die op het punt staan te overlijden door hittestress willen we de komende zomer niet meer zien', stelt inspecteur Madelaine Looije van dierenbeschermingsorganisatie Eyes on Animals.

Voorstellen

'Sinds 2016 bestaat weliswaar een hitteprotocol, maar dat blijkt in de praktijk niet te werken', zegt Bert van den Berg van de Dierenbescherming, programmamanager veehouderij en auteur van het rapport over hittestress bij slachtvee. De organisaties komen met een reeks concrete voorstellen. Die starten bij een temperatuur van 21 graden Celsius.

Allereerst dient het vee geladen te worden op koelere momenten van de dag en moet een lagere bezetting in de wagen worden aangehouden: 10 procent minder dieren bij 21 graden en 20 procent minder bij 25 graden. In het huidige hitteprotocol worden volgens de organisaties pas maatregelen genomen als de temperatuur minimaal vier achtereenvolgende dagen oploopt tot 27 graden of meer.

Goede planning

De dierenbeschermers stellen ook voor dat de wachtrijen bij het slachthuis moeten worden vermeden door een goede planning van de aanvoer van dieren. Inspecteurs van de NVWA moeten bovendien in staat zijn beter toezicht uit te oefenen. Dat betekent voldoende menskracht, maar ook wettelijke verankering van de regels. In de slachthuizen zelf zou volgens het rapport tenslotte voldoende wachtruimte voor de dieren moeten zijn, zodat dieren direct uitgeladen kunnen worden en ze niet in hete veewagens hoeven te wachten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer