Veehouders+nemen+maatregelen+tegen+hittestress
Nieuws
© Arie Meijer

Veehouders nemen maatregelen tegen hittestress

De temperatuur stijgt en dat heeft gevolgen voor het vee. Boeren zijn daarom in deze periode extra druk om hittestress bij hun dieren te voorkomen.

Veehouders nemen allerlei maatregelen om deze warme periode zo aangenaam mogelijk voor hun dieren te maken. Koeien gedijen het best bij een temperatuur tussen -5 en 20 graden Celsius. Als de buitentemperatuur boven de 20 graden komt en de luchtvochtigheid hoog is, neemt het risico op hittestress toe. Vee dat last heeft van hittestress, kan gezondheidsproblemen krijgen en is minder actief.

Koeien met hittestress grazen bijvoorbeeld nog maar weinig, drinken veel en gaan minder liggen. Om dat te voorkomen, zorgen veehouders continu voor voldoende schoon en vers drinkwater voor de dieren. Op koelere tijden van de dag worden zij gevoerd met fris veevoer.

Verteringsproblemen

Om bijvoorbeeld verteringsproblemen bij runderen te voorkomen, wordt het menu aangepast. Voor kippen is het belangrijk dat ze extra mineralen en vitamine C voorgeschoteld krijgen. Daarnaast nemen veehouders maatregelen in de stal door ventilatoren en vernevelaars in te zetten en het staldak nat te houden. Koeien blijven vaak overdag in de koele stal en gaan 's avond of 's nachts naar buiten. Normaliter is dat juist andersom.

LTO Nederland werkt samen met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om veehouders te informeren over het voorkomen van hittestress bij vee. GD geeft diergezondheidstips op haar site. Op de site van NVWA staat een nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen. Welke maatregelen veehouders nemen, is te zien op de bekende socialemediakanalen onder de hashtag #geenhittestress.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer