Frustratie, gelatenheid en ideeën over wolvenfamilie Veluwe

Frustratie en gelatenheid, maar ook tal van ideeën hoe om te gaan met een groeiend aantal wolven op de Veluwe. Dat was de tendens van een bijeenkomst voor schapen- en geitenhouders in het gebied. Die werd georganiseerd door de pas opgerichte commissie preventie wolvenschade.

Frustratie%2C+gelatenheid+en+idee%C3%ABn+over+wolvenfamilie+Veluwe
© Pixabay

'Het gebied is van ons, niet van de wolven', klinkt het vastberaden. De globaal tachtig Veluwse schapen- en geitenhouders die zich dinsdag in Epe laten informeren over een wolvenbeheerplan en daar ook over mogen meepraten, hoeven niet meer te worden overtuigd dat ze een probleem aan de broek hebben. Nu het eerste wolvengezin zich heeft gevestigd, moeten ze de komende tijd gebruiken om hun kuddes daar tegen te beschermen.


Hoe dat moet of wat voldoende is om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding, moet nog worden uitgemaakt, legt commissievoorzitter Pieter van Geel aan het begin uit. 'Alleen bij afdoende preventie volgt vergoeding bij schade. Dat vergt een goed plan en dat gaan we samen maken.'

Haalbaar

Om ideeën op te doen en de stemming te peilen, gaan de commissieleden die avond met de dierenhouders in gesprek. 'Wat werkt wel, wat niet en wat is haalbaar. Wat we bedenken moet effectief, efficiënt en financieel goed onderbouwd zijn', benadrukt Van Geel.

De wolvencommissie bestaat uit afgevaardigden van een flink aantal organisaties, zoals LTO schapenhouderij, Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders, deskundigen, herders en terreinbeheerders, maar ook bijvoorbeeld burgemeester Hans van der Hoeve van Epe.

Stoom afblazen

De groepsgesprekken moeten de commissieleden inspireren, maar lijken ook bedoeld om stoom af te blazen. 'Wolven in een klein gebiedje als de Veluwe, dat is toch kolder. Het is de vos in een kippenren', vertelt een van de deelnemende schapenhouders. Voor Van Geel zijn de geluiden die hij die avond hoort alleen maar een aansporing om er vaart achter te zetten.

'Hoe degelijker het plan in elkaar steekt, hoe groter de bereidheid van de provincie om te vergoeden bij schade', schetst Van Geel de strategie. Na de zomer moet het af zijn. 'Het is nu nog niet te laat om preventieve maatregelen te nemen, maar het moet ook simpel zijn, uitvoerbaar en controleerbaar. Dat wordt dus nog een uitdaging.'

Wilde zwijnen

De schapenhouders lijken er niet echt gerust op. 'Hoe veel wolven gaan we tolereren? Eerst het drama rond de wilde zwijnen, daar hebben we niets van geleerd. En als je dan ziet hoe het in de Oostvaardersplassen is gelopen. Dat heeft ook zeven jaar geduurd voordat de overheid ingreep. Ik hoop niet dat we hier ook zo lang moeten wachten als het aantal wolven toeneemt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer