Veluwe zelf aan zet over wolvenbeheer

Terreinbeheerders, gemeenten, boeren en overige inwoners op de Noord-Veluwe krijgen van provincie Gelderland de gelegenheid om onderling een goede regeling te bedenken hoe daar om te gaan met gevestigde wolven. Die toezegging deed gedeputeerde Peter Drenth in het Politiek Café Ermelo.

Veluwe+zelf+aan+zet+over+wolvenbeheer
© Europese Commissie

Volgens Drenth is het onmogelijk om een wolvenpopulatie binnen rasters te plaatsen. Iedere wolf heeft namelijk een territorium nodig van zo'n 10.000 hectare. 'Rasters om een schaapskooi zijn nog te betalen, maar meer extra hekken zijn een probleem. De mensen die het aangaat, zullen onderling moeten afspreken wat het zwaarst weegt. Welk dier gaat ten koste van het ander. Dat moet in een gebiedscommissie worden besproken.'


De eerste stap is te komen tot een analyse van waar de probleemplekken liggen. Dat kan zodra bekend is waar het eerste paartje wolven zich heeft gevestigd. Er lopen momenteel twee exemplaren rond op de Noord-Veluwe. 'Het moeten geen politieke steekspelletjes worden in achterafkamertjes. We moeten er hier met elkaar uitkomen', waarschuwde Drenth de lokale partijen in Ermelo.

Gevolgen

Verschillende partijen uitten dinsdag hun zorgen over de gevolgen van de komst van een eerste wolvenpaar op de Noord-Veluwe. Schapenhouders dringen aan op meer rasters, hondenbezitters vrezen voor het lot van hun huisdieren. En ook het Nationaal Park De Hoge Veluwe is bezorgd.

'Er zullen vooraf keuzes moeten worden gemaakt, bijvoorbeeld over de moeflons die nog rondlopen', benadrukte beheerder Jakob Leidekker. Boswachter Lennert Jasper van Staatsbosbeheer is het daar mee eens. 'We zullen er met zijn allen over moeten nadenken om tot oplossingen te komen. We zijn hier in Nederland zo welvarend dat we het er over kunnen hebben.'

Beweeg door de tijdlijn met uw muis, de pijlen op uw toetsenbord of door te swipen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer