Eerste wolvengebiedscommissie gaat van start

LTO-vakgroep Schapenhouderij en provincie Gelderland zijn initiatiefnemers van de eerste wolvengebiedscommissie. Die bestaat verder uit schapen- en geitenhouders, herders en terreineigenaren, zoals gemeenten en Natuurmonumenten. Andere provincies volgen snel, is de verwachting.

Eerste+wolvengebiedscommissie+gaat+van+start
© Vidiphoto

Oud-staatssecretaris Pieter van Geel wordt voorzitter van de commissie die preventiemaatregelen tegen wolven op de Veluwe gaat nemen. De kwestie is actueel, omdat vorige week voor het eerst een wolvenstel op de Veluwe is gesignaleerd. De kans bestaat dat de twee een nest hebben of krijgen, waarmee permanente vestiging van de wolf in Nederland weer een stap verder is.


Gedeputeerde Peter Drenth: 'Samenleven met de wolf vraagt om goede afspraken. We beschermen als provincie de wolf, maar ook de schapen en geiten.' Van Geel sluit zich daarbij aan. Hij zegt niet te gaan over de vraag of we de wolf in Nederland willen, maar wel te kunnen bijdragen aan de taakstelling van de nieuwe commissie: 'Aanvallen pogen te voorkomen en structurele oplossingen zoeken voor de komende jaren.'

Elektrische hekken

Die oplossingen bestaan onder meer uit het plaatsen van elektrische hekken die hoog genoeg zijn, zegt Carlo Veeger, lid van LTO-vakgroep Schapenhouderij. 'Zeker 1,5 meter is noodzakelijk.'

Volgens experts zouden welpen eenmaal een flinke schok moeten krijgen. Daarna zijn ze 'opgevoed' en is de hoop dat ze de dieren binnen de afrastering met rust laten. Ook gaat de commissie zich richten op subsidiemogelijkheden voor schapen- en geitenhouders en zal ze Gedeputeerde Staten adviseren.

Zwerven

Het zal nog wel even duren, voordat andere gebieden in Nederland te maken krijgen met de wolf, denkt Veeger, al sluit hij de komst ervan niet uit. 'Eventuele welpen gaan over een jaar zwerven en dan kunnen ze overal terechtkomen.'

Enkele schapenhouders met zeldzame rassen wachten dit scenario niet af en informeren al naar de optie om hun kudde te stallen op een van de Waddeneilanden. Duitsland versoepelde de regels voor het afschieten van wolven na veel bijtincidenten met andere dieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer