Minimumloon voor zzp'ers van 16 euro

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil een minimumtarief voor zzp'ers invoeren van 16 euro per uur. LTO Nederland plaatst kanttekeningen.

Minimumloon+voor+zzp%27ers+van+16+euro
© Dirk Hol

LTO Nederland is niet onverdeeld gelukkig met de voorstellen. De organisatie stelt dat met de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en dit voorstel voor een minimum zzp-tarief de focus blijft liggen op beprijzing van tijdelijk werk en niet op het verminderen van de hoge kosten en risico’s van het vaste contract.


LTO benadrukt dat agrarische werkgevers vooral gebaat zijn bij verkleining van de wig tussen de lasten voor werkgevers en de netto beloning voor werknemers. De gepresenteerde voorstellen voor zzp’ers dragen daar niet aan bij.

Armoede

Koolmees heeft onlangs een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij zijn plannen voor zzp'ers uiteenzet. Het kabinet wil mensen hiermee tegen armoede wil beschermen. 8,6 procent van de zzp-huishoudens had in 2017 een inkomen onder het bestaansminimum, tegenover 1,6 procent van de huishoudens van werknemers

Sommige zzp’ers werken langdurig voor een laag tarief dat niet voldoende is voor de noodzakelijke levensbehoeften. Ze houden ook zelden geld over voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en kunnen niet sparen voor tegenslagen zoals het uitblijven van opdrachten, stelt Koolmees.

Het kabinet is van mening dat een minimumtarief 16 euro per uur voldoende is om in de noodzakelijke levensbehoeften te voorzien. Omdat het risico op armoede breed speelt, kiest het kabinet voor een generiek minimumtarief dat voor alle zzp’ers gaat gelden. Uitzonderingen zijn volgens Koolmees uitgesloten.

Ook draagt het minimumtarief volgens Koolmees bij aan het kiezen voor de inhuur van zelfstandigen om de juiste redenen. Immers, het verschil in kosten tussen werknemers en zelfstandigen aan de onderkant van de arbeidsmarkt wordt verkleind.

Ondersteuning

Naast deze maatregelen werkt het kabinet ook aan andere maatregelen ter ondersteuning voor zelfstandigen. Als onderdeel van principeakkoord over een toekomstbestendig en evenwichtig pensioenstelsel, zal het kabinet bezien hoe zelfstandigen vrijwillig kunnen aansluiten bij de pensioenregeling in de sector of de onderneming waar zij werken.

Ook is afgesproken dat er een wettelijke verzekeringsplicht komt voor zelfstandigen tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico. Voor de land- en tuinbouw geldt in dit geval wel een uitzonderingspositie.

Het kabinet zegt dat met een generiek minimumtarief voor zzp’ers een instrument is gevonden dat hetzelfde doel bereikt als de oorspronkelijke maatregel: voorkomen dat zzp’ers tegen een te laag tarief ingehuurd worden. Dit helpt bovendien om te voorkomen dat opdrachtgevers aan de onderkant van de arbeidsmarkt alleen vanwege lagere kosten kiezen om te werken met (schijn)zelfstandigen.

Zakelijke opdrachtgevers

Zakelijke opdrachtgevers krijgen een grotere verantwoordelijkheid dan particuliere opdrachtgevers. Indien achteraf blijkt dat er meer directe kosten en/of uren zijn gemaakt dan vooraf ingeschat en het tarief daardoor onder het minimumtarief zou uitkomen, dan is de zakelijke opdrachtgever verplicht om bij te betalen.

Een deel van het ondernemersrisico van de opdrachtnemer verschuift op deze manier naar de opdrachtgever. Daarom zal de opdrachtnemer bij opdrachten voor zakelijke opdrachtgevers gedurende de opdracht de directe kosten en uren per opdracht moeten bijhouden, en na afloop deze gegevens aan de zakelijke opdrachtgever moeten verstrekken. De inwerkingtreding van de wetgeving is voorzien in 2021

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer