Welke asperges zijn het lekkerst?

Welke asperges zijn het lekkerst? Die uit Texel, Salland, de Achterhoek of Limburg? Zes koks zochten het deze week uit in Lochem.

In Lochem proefden ze zes verschillende gerechten met asperges zonder dat ze wisten welke asperge waar vandaan kwam. 'Wij wilden graag eens weten of je de verschillende streken terug kunt proeven in de asperges', vertelt initiatiefnemer Arne Heitmeijer van het Lochemse hotel Hof van Gelre.

Aspergeteler Dick Asselman uit Barchem doet ook mee aan de proeverij. Hij denkt zijn eigen asperges wel te herkennen. 'Het is heel moeilijk, maar ik denk wel dat ik ze herken.'

Verschil

Volgens Asselman zit er inderdaad een asperge bij die de smaak heeft van het land waar hij op teelt. 'Ik proef echt verschil tussen de verschillende regio's en volgens mij heb ik de goede er wel uitgehaald.'

'Er zijn echt verschillen', concludeert ook Heitmeijer. 'De ene is wat bitterder van smaak, de ander wat harder. De andere heeft een wat hoger zoutgehalte en dat zou zeker met Texel te maken kunnen hebben.'

Naturel

De verschillen tussen de grondsoorten zou je naar mening van Asselman het best proeven als de asperges naturel zijn. 'In sommige gerechtjes zijn de asperges helemaal zoet gemaakt en dan wordt het lastig om de verschillen te proeven.'

De lekkerste asperges komen volgens de zes koks uit de Achterhoek. Daarmee zijn de asperges van Asselman de lekkerste. 'Ze hebben een mooie balans tussen de frisse en de rijpe tonen en daarnaast wat zoete accenten', vertelt Chiel Dohmen van restaurant By Chiel uit Zutphen namens de koks. 'De grond is overal anders en die is toch bepalend voor de kwaliteit van de asperge.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer