Mager jaar voor aspergetelers

Het is geen vet jaar voor de aspergetelers. Dat heeft twee belangrijke oorzaken. De uitbreiding van het areaal en de droge zomer.

Dat meldt het Aspergegilde Peel en Maas in Limburg. ‘De pieken zijn eruit’, zegt voorzitter Mat Kersten van het Aspergegilde. ‘De jaren dat we 17 of 18 euro per kilo kregen, liggen achter ons, dat halen we dit jaar niet. Ik vraag me zelfs af of dat ooit nog eens gebeurt.’

Aspergeteler Leon Peeters uit Beringe ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. ‘Het is wel rendabel nu om te steken, maar er zijn momenten dat het minder is. Misschien komt er nog een mooi einde aan het seizoen. Door het vroege jaar staat de prijs een beetje onder druk. En dan hebben we ook dunnere stengels.’

En die dunnere stengels komen door de droge zomer van 2018. Kersten: ‘De plant heeft minder reserves aan kunnen leggen en heeft veel reserves nodig om de productie te halen. Je ziet nu percelen die de beoogde productie niet halen.’

Ook de uitbreiding van het areaal zorgt voor een hoger aanbod en dus een lagere prijs. ‘In 12 jaar tijd zijn we 40 procent gegroeid naar 3.500 hectare’, meldt Kersten. ‘Ik heb wel eens gezegd je kunt makkelijker een perceel asperges aanleggen dan een consument zoeken die 200 gram meer gaat eten.’

Door het warme voorjaar konden de asperges in de vollegrond vroeg gestoken worden, dat ging ten koste van de asperges in de kassen. ‘Die telers kunnen niet tevreden zijn. Ze hebben hoge kosten bij een magere prijs.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer