Aspergeteler+kan+eventuele+driftschade+niet+claimen
Nieuws
© Han Reindsen

Aspergeteler kan eventuele driftschade niet claimen

Een aspergeteler kan de mogelijke schade als gevolg van verwaaiing bij gewasbeschermingsmiddelen (drift) bij het spuiten van een aangrenzend maisperceel niet claimen bij de loonwerker.

Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch oordeelt in hoger beroep dat een loonwerker niet aansprakelijk kan worden gehouden voor de 23.000 euro schade in 2009. De rechter vindt dat niet vaststaat dat het loonbedrijf onrechtmatig heeft gehandeld.

De mais werd gespoten met middelen met de werkzame stoffen terbutylazin, dimethenamid, nicosulfuron en mesotnone. Deze stoffen zijn in Nederland in de snijmaisteelt toegestaan. Sporen van deze middelen zijn in een analyse van monsters van de aangetaste aspergeplanten teruggevonden.

Thiacloprid

De rechter stelt vast dat er bij de analyse van aspergeplanten ook residuen van andere gewasbeschermingsmiddelen zijn aangetroffen, waaronder linuron, pyridaat en thiacloprid. Volgens de rechter kan thiacloprid ook van invloed zijn geweest op de schade in het aspergeperceel.

Dit betekent dat het hof niet kan vaststellen dat de schade aan de aspergeplanten is veroorzaakt door de drift tijdens het bespuiten van het aangrenzende maisperceel door de loonwerker. Het hof wijst de vordering van de aspergeteler daarom af. In het vonnis van 22 februari 2017 heeft de rechtbank de vordering afgewezen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer