Grootschalige mestfraude in buurt van Zwolle

In de omgeving van Zwolle zijn vier personen aangehouden vanwege grootschalige mestfraude. Het viertal werkte op papier mee aan de afzet. Ook zouden ze hebben meegeholpen aan de afzet van afvalwater naar bedrijven die dit niet mochten ontvangen.

Grootschalige+mestfraude+in+buurt+van+Zwolle
© Twan Wiermans

Het viertal, dat volgens het Openbaar Ministerie achter slot en grendel zit, werkte voor een officiële tussenpersoon uit de omgeving van Zwolle. De Stentor meldt dat het om Jan Bakker Mesthandel gaat.

Saillant detail: Dit bedrijf was één van de eerste bedrijven die een handtekening zette onder Keurmest, dat als doel heeft om samen te werken binnen een eerlijke keten.

Deze tussenpersoon zou tientallen melkveehouders hebben geholpen door op papier mest af te voeren. In werkelijkheid werd de mest op het eigen bedrijf ingezet, waardoor de ondernemers meer konden bemesten dan volgens de normen is toegestaan.

De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben het bedrijf doorzocht en de administratie in beslag genomen. De personen worden ervan verdacht valse facturen en vervoersdocumenten te hebben opgemaakt. Daarmee was de mestadministratie van de ondernemers op papier kloppend.

Afvalwater

Verder heeft het bedrijf afvalwater afgevoerd naar bedrijven die deze niet mochten ontvangen, terwijl het afvalwater op papier naar een biogasinstallatie zou gaan. Ook zouden ze digestaat hebben omgekat naar vleesvarkensmest, dat gemakkelijker is af te zetten.

Volgens het Openbaar Ministerie valt met niet naleven van de regels snel veel geld te verdienen. Aan de legale afvoer van mest zijn kosten verbonden. Ondernemers moeten veel kosten maken voor de legale verwerking van hun mest.

Concurrentievervalsing

Illegale mestafzet zorgt daarom voor concurrentievervalsing. Ook is te veel mest op het land schadelijk voor de leefomgeving en de volksgezondheid en illegale mestafzet moet daarom bestreden worden, stelt het Openbaar Ministerie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer