VVD vraagt opheldering over aanpak mestfraude

De VVD vraagt landbouwminister Carola Schouten en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hoe het staat met de aanpak van de mestfraude. VVD-Kamerleden Helma Lodders en Antoinette Laan-Geselschap hebben hierover Kamervragen gesteld.

VVD+vraagt+opheldering+over+aanpak+mestfraude
© Dirk Hol

Lodders is van mening dat er weinig progressie is geboekt bij de aanpak van mestfraude. 'Vorig haar heb ik hetzelfde punt geagendeerd. We zijn blijkbaar niet veel opgeschoten. Dit is nadelig voor de welwillende boeren. We zien steeds meer regels komen die de boeren raken, zoals bijvoorbeeld de GPS-verplichting op de mestwagen of allerlei administratieve handelingen. Boeren hebben er last van en de fraudeurs gaan gewoon door.'

Geen gehoor

De aanpak mestfraude moet hoge prioriteit hebben, vindt VVD-Kamerlid Helma Lodders. Volgens Lodders blijkt dat boeren die een melding willen doen van illegale mestlozing, geen gehoor krijgen bij de NVWA. Lodders wil daarom weten waar mensen een melding kunnen doen, als zij een vermoeden dat de mestregels worden overtreden.

Ook wil de politica een overzicht ontvangen van de meldingen van mestfraude in Zuid-Oost-Brabant en het vervolg dat daar aan is gegeven. Ook wil zij weten wat er wordt gedaan om illegaal mesttransport naar België tegen te gaan.

Proces Verbaal

Minister Schouten heeft eind 2018 aangegeven dat 63 keer proces verbaal is opgemaakt door de NVWA voor overtredingen met mest. Deze verbalen zijn doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Lodders wil nu weten wat de status van deze zaken is en of er daadwerkelijk vervolging heeft plaatsgevonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer