CDA+zet+voet+tussen+de+deur+bij+landbouwbeleid
Nieuws
© Twan Wiermans

CDA zet voet tussen de deur bij landbouwbeleid

Coalitiepartij CDA voerde de afgelopen jaren fel oppositie tegen het Brabantse veehouderijbeleid van het vorige bestuur. Ze is van mening dat dankzij de herziening van de veehouderijbesluiten uit 2017, dat deel uitmaakt van het nieuwe bestuursakkoord, het realisme terugkeert in de landbouw.

Melkveehouder Tanja van de Ven, landbouwwoordvoerder voor het CDA in Provinciale Staten, is genuanceerder. 'Ik ben positief over het bestuursakkoord, maar ik sta nog steeds niet achter het veehouderijbesluit. Ik begrijp dat de boeren teleurgesteld zijn. Het wensenlijstje van het CDA was ook langer.'


Van de Ven benadrukt dat het er hard aan toe ging aan de onderhandelingstafel. 'We hebben onze wensen niet zomaar weggegeven. Door hard te knokken, hebben we toch een herziening eruit kunnen slepen. Maar meer dan dit zat er nu niet in.'

Deur op kier

Volgens Van de Ven moeten we niet vergeten dat de deur potdicht zat. 'In ons verkiezingsprogramma stond dat we het landbouwbeleid zouden herzien. Dat is gebeurd. Het CDA heeft de deur op een kier gezet. Door mee te regeren, hopen we deze de komende jaren nog verder open te krijgen.'

Boeren en tuinders zijn met Van de Ven verzekerd van een stem in Provinciale Staten. 'Ik wil dat bestuurders realistischer naar de sector gaan kijken en hun besluiten baseren op feiten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer