Spierings+blijft+aan+Brabants+landbouwroer+staan
Nieuws
© Dirk Hol

Spierings blijft aan Brabants landbouwroer staan

Anne-Marie Spierings (D66) behoudt haar portefeuille landbouw in het Brabantse provinciebestuur. Zoveel is deze week duidelijk geworden. Het provinciebestuur presenteert vrijdagmiddag het nieuwe coalitieakkoord.

Met deze zetelverdeling is het aannemelijk dat er niet rigoureus aan de knoppen wordt gedraaid van het huidige strenge veehouderijbeleid in Brabant. Het was immers Spierings zelf die, samen met de inmiddels afgezwaaide SP-gedeputeerde Johan van den Hout, de plannen vorm gaf en ze in de zomer van 2017 door het provinciebestuur loodste.

De landbouwportefeuille belandt dus niet op het bordje van het CDA, de traditionele 'boerenpartij' en voor veel veehouders de hoop in bange dagen. De christendemocraten ageerden, vooral in de persoon van Statenlid Ton Braspenning, de afgelopen vier jaar fel tegen de plannen en uitvoering van het veehouderijbeleid.

'Onrealistisch veehouderijbeleid'

Dat er weinig lijkt te veranderen nu het CDA weer onderdeel uitmaakt van de coalitie, moet vooral een grote teleurstelling zijn voor melkveehouder Tanja van de Ven uit Beek en Donk. Zij werd maart dit jaar met 11.510 voorkeurstemmen gekozen voor de Provinciale Staten en sprak de hoop uit dat ze, op basis van feiten, het 'onrealistische veehouderijbeleid' zou kunnen bijsturen, 'zodat het voor ondernemers werkbaar wordt'.

Spierings loodste zelf de veehouderijplannen door het provinciebestuur

• Voor complete bestuursakkoord klik op onderstaande pdf

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer