FvD en PVV richten vizier op Brabants college

Forum voor Democratie (FvD) en de PVV in Noord-Brabant hebben een motie ingediend tegen de herziening van het Brabantse veehouderijbeleid uit 2017.

FvD+en+PVV+richten+vizier+op+Brabants+college
© Douwe Korting

De herziening maakt onderdeel uit van het bestuursakkoord van de nieuwe coalitie die vrijdagmiddag in een vergadering van Provinciale Staten in Noord-Brabant wordt behandeld. Zowel PVV als FvD gaan niet akkoord met de wijzigingen en eisen dat de ingezette versnelde doorvoering van milieueisen aan de Brabantse veehouderij wordt teruggedraaid. Deze maatregelen zijn volgens beide partijen voor veel boeren 'onhaalbaar en onrealistisch'.


Coalitiepartijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA presenteerden verleden week het bestuursakkoord 'Kiezen voor kwaliteit'. Daarin wordt het huidige veehouderijbeleid in Noord-Brabant op elf punten aangepast. De nieuwe coalitie wil naar eigen zeggen meer maatwerk aanbrengen in het pakket aan maatregelen 'Versnelling Transitie Veehouderij' dat op 7 juli 2017 van kracht werd.

Stoppersregeling

In het bestuursakkoord staat onder meer dat er voor bepaalde diercategorieën of typen stalsystemen een halfjaar tot maximaal twee jaar uitstel van de aanvraag van de vergunningverlening komt. Daarnaast hoeven bedrijven die per 1 januari 2022 stoppen onder voorwaarden geen vergunning aan te vragen. Voor bedrijven die in 2024 willen stoppen, komt er een aparte stoppersregeling.


FvD Brabant kwam met negen zetels als een van de winnaars uit de verkiezingsstrijd. De partij haalde bijna evenveel zetels als VVD (10). Ze zat samen met VVD, CDA en PVV als eerste aan tafel voor de vorming van een coalitie. De onderhandelingen werden voortijdig gestaakt, omdat de partijen het onder meer niet eens konden worden over aanpassing van het Brabantse veehouderijbeleid.

Bijzonder jammer

PVV vindt het bijzonder jammer dat VVD en CDA niet met de PVV en FvD een coalitie wilden vormen. 'Deze coalitie zou echt werk hebben kunnen maken van Brabant en veel goeds betekenen voor Brabantse burgers, boeren en bedrijvigheid.' De partij had graag gezien dat er voor boeren ruimte zou komen om op verantwoorde wijze te ondernemen en tegelijkertijd toe te groeien naar eisen op het gebied van dier, omgeving en luchtkwaliteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer