Melkveebedrijf+Woolderink+in+stappen+energieneutraal
Nieuws
© Niels van der Boom

Melkveebedrijf Woolderink in stappen energieneutraal

Melkveebedrijf Woolderink uit Wierden bouwde in 2013 een nieuwe melkveestal met 150 ligplaatsen. Het bedrijf melkt met twee robots. Woolderink investeert stapsgewijs in maatregelen om energieneutraal te zijn.

In de nieuwe stal, die aan de oude werd gebouwd, melkt Stefan Woolderink (33) met zijn ouders 110 koeien. Tegelijk met de bouw werd een nieuwe Boumatic Robotics MR-S2 melkrobot geïnstalleerd. Maart dit jaar volgde een tweede, die de oude melkput vervangt.

De deels bestaande locatie wordt aangepast. Zo komen er strohokken en ruimte om tochtige koeien te separeren. Een groot deel van de grond heeft Woolderink rond het bedrijf liggen, waardoor weidegang is toe te passen. Een centrale weidepoort in de stal ziet hierop toe.

Zonnepanelen

'Op het dak van de stal liggen 110 zonnepanelen. Daarnaast hebben we in 2016 geïnvesteerd in het Mueller Milk2Heat-systeem waarmee we melkwarmte terug winnen', legt Stefan Woolderink uit.

'Het woonhuis bespaart 90 procent op gasverbruik'

'Dit systeem verwarmt een woonhuis op het erf, dat gerenoveerd is en voorzien van vloerverwarming. Zo is er geen gasaansluiting meer vereist. Die is er nog wel, maar er wordt 90 procent op gas bespaard. De stal heeft nog wel een gasboiler. Deze was ten tijde van de nieuwbouw vrij nieuw, daarom hebben we hem laten hangen.'

Bij het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen krijgt het bedrijf advies van Loohuis Agro Neutraal uit Vroomshoop. 'Omdat het bedrijf met robots werkt, volstaat een relatief kleine waterbuffer', legt Bjorn Weghorst van Loohuis uit. 'Melkwarmte verwarmt vijfhonderd liter water. Omdat de robots continue werken, heb je een gelijkmatige stroom van aan- en afvoer.'

De zonnecollectoren verwarmen het water extra. 'Omdat het buffervat in compartimenten is opgebouwd, kunnen we het bovenste deel extra verwarmen. Middels een tapspiraal wordt de boiler gevuld, die het water naar 80 graden verwarmt', geeft Weghorst aan. 'Dit water wordt tweemaal per dag gebruikt voor het reinigen van de robots en eens per drie dagen voor de melktank.'

Vloerverwarming

Het aangevoerde water naar de woning heeft nauwelijks temperatuurverlies dankzij een korte afstand tussen stal en woning. De temperatuur van het water ligt constant tussen de 45 en 50 graden. Naast de vloerverwarming wordt ook het douche- en tapwater verwarmd. Een naverwarmer brengt het water hiervoor op temperatuur.

Om het water met de bestaande middelen op een hogere temperatuur van 65 of zelfs 80 graden te krijgen, is nu niet rendabel. Loohuis onderzoekt wel de mogelijkheden daartoe. Zo kijkt het bedrijf naar systemen die afkomstig zijn uit hotels. Deze maken gebruik van lucht om snel grote hoeveelheden water te verwarmen. 'Het gaat dan om volumes tot 8 à 10 kuub. Wij kijken of de techniek op kleinere schaal interessant kan zijn', legt Weghorst uit.

Duurzaamheid

Daarnaast is er de uitdaging van koudemiddelen. 'De schadelijke HFK's zijn niet langer toegestaan. CO2 biedt op dit moment het beste alternatief.’

‘In het geval van familie Woolderink is gekozen om de bestaande gasboiler te behouden. Waarom zou je een prima installatie vervangen? Ook dat zie ik als een vorm van duurzaamheid', motiveert Weghorst. Dit motto geldt ook voor de bestaande metaalhalidelampen in de stal. Omwille van de kosten blijven deze hangen. Gaat er een kapot, dan wordt deze wel door een led-lamp vervangen.

Drie kleine krachtstroomfans in de stal zijn wel vervangen door een grote MaxXfan op 230 volt. 'Dit is het grootste model', legt Woolderink uit. 'Hij draait veel rustiger en verbruikt minder stroom. Recent is ook een platenkoeler geïnstalleerd. Wanneer er voorheen te veel warmte werd geproduceerd, ging een koelfan draaien. Het systeem stuurt de koeler aan om de melk te koelen, wat energiebesparend werkt. In de winter heb je dat niet nodig. Dan gaat de warmte naar de woning.'

Windturbines

Een volgende stap kan het monteren van kleine windturbines op het dak zijn. Deze kunnen stroom opwekken wanneer de zonnepanelen dat minder of niet doen. In combinatie met een luchtwarmtepomp kan het Milk2Heat-systeem dan wel water tot 80 graden verwarmen.

Familie Woolderink houdt donderdag 13 juni een open dag van 10 tot 16 uur voor het bezichtigen van het bedrijf. Naast de Boumatic-robots zijn demonstraties van een voeraanschuifrobot en mestrobot van JOZ te zien. Het adres is Notterweg 2 in Wierden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer