Markt netleverende wkk is opnieuw gunstiger

De marktpositie van de netleverende gasmotor-wkk is in 2019 opnieuw verbeterd ten opzicht van een jaar geleden, meldt Blue Terra op Kas als Energiebron.

Markt+netleverende+wkk+is+opnieuw+gunstiger
© Ruud Ploeg

De overcapaciteit op de Nederlandse elektriciteitsmarkt is verder afgenomen door het uit bedrijf nemen van kolencentrales en industriële wkk's. Daarnaast waren er in de winter opnieuw elektriciteitstekorten in België.

Op middellange termijn (tot 2022) verbetert de situatie nog licht door een verbeterde spark spread. Dat is de bruto marge op de verkoop van de geproduceerde elektriciteit verminderd met de inkoopkosten voor het daarvoor gebruikte aardgas. Reden voor die verbetering is dat de Hemweg-centrale eind van dit jaar stopt, aldus Blue Terra, een adviesbureau voor energiezaken. De wkk profiteert tot die tijd ook van een afname van de overcapaciteit in Duitsland en momenten van schaarste in Frankrijk en België.

Inzet voor eigen belichting

'Het inzetten van de bestaande wkk voor eigen belichting, waarmee inkoop van elektriciteit wordt vermeden inclusief netkosten en energiebelasting, blijft zeer rendabel en zelfs investeren in een wkk voor eigen belichting is in het algemeen rendabel', meldt Blue Terra verder. 'Het risico voor afnemende draaiuren voor netlevering speelt bij belichting slechts beperkt een rol.'

Op langere termijn (in 2025) ziet de situatie voor de wkk er nog steeds goed uit, maar risico's met afnemende draaiuren en een strenger CO2- en gasbeleid nemen toe. 'Richting dat jaar zal de overcapaciteit in Nederland en Duitsland verdwenen zijn en dreigt zelfs capaciteitstekort op momenten zonder wind en zon.'

Sluiting kerncentrales

Import vanuit Duitsland neemt af, doordat kerncentrales worden gesloten. Daardoor komen er meer momenten voor export, voorziet Blue Terra. Ook tot 2025 behoudt de wkk voor belichting een goede positie. 'Draaien voor belichting blijft grotendeels rendabel door uitgespaarde inkoop van elektriciteit.'

Na 2025 kunnen de draaiuren voor netlevering verder onder druk komen te staan door een grotere productie vanuit duurzame bronnen. Investeringen in de wkk in de komende jaren zijn daarom risicovol op de middellange termijn, van zes tot tien jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer