Schouten: alle landbouwgrond duurzaam beheren

Alle landbouwgronden moeten in 2030 duurzaam beheerd worden. Dat doel streeft landbouwminister Carola Schouten na met het Nationaal Programma Landbouwbodems.

Schouten%3A+alle+landbouwgrond+duurzaam+beheren
© Han Reindsen

'Een gezonde bodem is een schatkamer voor onze landbouw en is goed voor de hele samenleving, omdat het invloed heeft op de kwaliteit van ons eten, ons water en onze lucht. Door goed te zorgen voor de bodem dragen we bovendien bij aan het behoud van biodiversiteit en hoeven we minder gewasbeschermingsmiddelen en mest te gebruiken. Dit bodemprogramma is een voorwaarde voor de transitie naar kringlooplandbouw', stelt Schouten.

Om de vorderingen te meten, kondigt de landbouwminister een nieuw meetinstrument aan dat boeren inzicht geeft in hoe het met hun bodem gesteld is, deze te monitoren en de vooruitgang te meten.

Nulmeting

Op dit moment zijn er verschillende meetinstrumenten in omloop. Samen met belanghebbenden gaat het ministerie werken aan een nationaal systeem. Om kennis onderling te delen, is het van belang dat alle boeren op dezelfde manier de kwaliteit van hun bodem meten, vindt de minister. Ze gaat starten met een nulmeting naar de status van landbouwbodems in Nederland.

Schouten organiseert voor rond de zomer een sectorbrede bodemtop waar boeren, wetenschappers, het groene onderwijs, (regionale) overheden en andere betrokkenen samenkomen om kennis en ervaring uit te wisselen. Dit wordt een jaarlijks terugkerend evenement waarin concrete afspraken voor duurzaam bodembeheer worden gemaakt en de voortgang wordt besproken.

De voorstellen die de minister recent deed op het gebied van pacht, biodiversiteit en gewasbescherming moeten in het licht gezien worden van het Nationaal Programma Landbouwbodems.

Alle grond duurzaam beheren

Het streven van de minister is dat alle landbouwbodems in Nederland (1,8 miljoen hectare) in 2030 duurzaam worden beheerd en dat de inspanningen voor duurzaam bodembeheer ook door de samenleving worden gewaardeerd.

Volgens Schouten staat de samenleving voor grote, uitdagende opgaven op het gebied van klimaat, voedselzekerheid en -veiligheid, biodiversiteit en waterkwaliteit. Landbouwbodems van goede kwaliteit vormen niet alleen een belangrijke basis, maar zijn ook voorwaarde voor het realiseren van die opgaven, schrijft ze in een Kamerbrief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer