Hans Huijbers heeft 'alles gegeven'

Met de provinciale onderscheiding Hertog Jan op zak, een staande ovatie tijdens een volgepakt ZLTO Congres en een persoonlijke noot van landbouwminister Carola Schouten nam Hans Huijbers donderdag op zijn eigen erf in Wintelre afscheid als voorzitter. Zondag volgt de 'boerenreceptie'.

Op de vraag wat hij na tien jaar ZLTO voorzitterschap zou gaan doen, antwoordde Hans Huijbers de afgelopen maanden steevast met: 'Koeien melken'. Maar dat het daarbij blijft, daar gelooft landbouwminister Carola Schouten 'helemaal niks van'.

'Hij krijgt vast ergens een nieuwe bestuurlijke rol. Wat zijn politieke aspiraties zijn, weet ik niet, maar misschien wordt Hans wel de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit', zei ze vlak voor haar vertrek. 'En voor ingewikkelde dossiers, zoals de herziening van het huidige mestbeleid, zal ik hem bellen voor advies.'

Mest

Minister Schouten reisde donderdag van Den Haag naar Wintelre om de scheidend voorzitter persoonlijk toe te spreken. 'Het is de omgekeerde reis die Hans veelvuldig heeft gemaakt. We hebben op het ministerie veel mooie, maar ook moeilijke gesprekken met elkaar gevoerd. Het favoriete onderwerp? Mest. Hans houdt van mest en weet alles over het bodemleven.'

De bewindsvrouw haalde de eerste ontmoeting tussen haarzelf en Huijbers in herinnering. 'Tegenover mij aan tafel zat een 'nors kijkende man met zijn handen over elkaar'. 'Die moet ik in de gaten houden, dacht ik.' Naast zijn 'strenge blik', typeerde Schouten de scheidend ZLTO-voorzitter als een man met een groot hart én kennis van zaken.

Jonge boeren

Voor de ruim zeshonderd aanwezigen nam de minister volop de gelegenheid om haar pleidooi voor kringlooplandbouw kracht bij te zetten. Ook sprak ze rechtstreeks de jonge boeren toe, die volgens haar aan de basis staan van de huidige landbouwtransitie. 'Zoek bondgenoten, laat zien waar je staat en spreek mij aan', was haar oproep.

Voor welke dilemma's de nieuwe generatie staat, wist Huijbers uit eigen ervaring te vertellen. 'Hans junior wil het bedrijf overnemen en er staat 13 hectare grond te koop, aansluitend aan onze percelen. Als ik nu toehap, kan Hans junior het bedrijf niet overnemen. Als ik niet toehap, kan hij het bedrijf ook niet overnemen.'

Stoppers

Huijbers nam vervolgens uitgebreid het woord om zijn zorgen te uiten over het aantal stoppers. Hij veegde vervolgens de vloer aan met de 'retailers die continu adverteren met de laagste prijzen'. 'Op deze manier krijgen we nooit een volhoudbaar voedselsysteem', betoogde hij. 'In plaats van boertje pesten mogen politici dit soort praktijken eens aanpakken.' Onder toeziend oog van zijn voltallige gezin zwaaide Huijbers af met vier woorden: 'Ik heb alles gegeven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer