Schouten+wil+eenvoudig+stelsel+kringlooplandbouw
Nieuws
© DIRK HOL

Schouten wil eenvoudig stelsel kringlooplandbouw

De transitie naar kringlooplandbouw moet volgens landbouwminister Carola Schouten in gang worden gezet met een toegankelijk en eenvoudig stelsel aan maatregelen. 'Om de omslag te bereiken, moeten we juist de werkvloer bereiken.'

Schouten sprak haar ambitie donderdag uit tijdens een congres in Nieuwegein over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. In de voorstellen van de Europese Commissie moet iedere EU-lidstaat straks een Nationaal Strategisch Actieplan (NSP) opstellen voor de doelen voor de eigen landbouwsector.


Voor Nederland wil Schouten het NSP aangrijpen om de transitie naar kringlooplandbouw te bewerkstelligen. Het congres was een van de gelegenheden waarbij zij boeren, tuinders, bestuurders en ngo's laat meepraten over de af te leggen route naar kringlooplandbouw.

Puzzel

Het maken van de juiste beleidskeuzes is volgens de bewindsvrouw 'best een puzzel'. 'Iedereen vindt hier wat van, maar het kan alleen maar lukken als we samen het proces ingaan.' Schouten noemt het cruciaal dat er binnen de land- en tuinbouw voldoende draagvlak komt voor de transitie. Indieners van voorstellen moeten zich van haar vooraf afvragen hoe deze uitwerken op het erf van de boer.

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  70 %
Meer weer