Europese prijs voor Nederlandse varkenshouders

De Van Asten Group in Sterksel en varkenshouder Theo Vernooij uit Nijkerk zijn in de EU Pig Grand Prix uitgeroepen tot ambassadeurs met 'best practices'. Nederland was dit jaar goed voor twee van de acht prijzen die de EU Pig Innovation Group jaarlijks uitreikt.

Europese+prijs+voor+Nederlandse+varkenshouders
© Snuitgeverij

De Van Asten Group krijgt de titel van ambassadeur voor de manier waarop fermentatie wordt ingezet op de bedrijven in Nederland en Duitsland. In 2012 was het bedrijf samen met ForFarmers, Nutreco en Weda Holland initiatiefnemer van Ferment+, een gecontroleerd fermentatieproces dat constant en betrouwbaar verloopt.

'Fermenteren heeft duidelijke voordelen', zegt Roland van Asten. Door te fermenteren worden laagwaardige voeders opgewaardeerd. De bacteriën die groeien en het melkzuur dat daardoor ontstaat, zorgen voor een betere darmgezondheid. Bij biggen kan daardoor zonder problemen de hoeveelheid zink in het voer omlaag.

Voerkosten

Bijkomend voordeel noemt Van Asten de voerkosten die 2,50 euro per big lager uitvallen. Als verklaring daarvoor noemt hij de gezondheid van de biggen waardoor er minder veiligheden en minder luxe producten aan het voer hoeven te worden toegevoegd.

Vernooij kreeg voor zijn aanpak om biggensterfte tegen te gaan, het predicaat van ambassadeur. Ter ondersteuning maakt hij daarbij gebruik van de Checklist Bigvitaliteit. Ook heeft de varkenshouder een medewerker die uitsluitend de kraamstal doet. Het spenen verschoof hij van donderdag naar maandag, zodat er maximale zorg en aandacht is tijdens de geboorte en eerste levensdagen.

Uitdaging

'Bigvitaliteit is lastig. Wegen biggen minder dan 800 gram, dan is het lastig om ze goed door de kraamtijd te krijgen.' Onder de 12 procent uitval scoren noemt Vernooij moeilijk te realiseren, welke maatregelen hij ook treft. De varkenshouder past voor het euthanaseren van biggen het Anoxia-concept toe.

Vernooij heeft zijn roots in de vleesvarkens, maar nam drie jaar geleden een bedrijf met achthonderd zeugen over. In 2018 lag de uitval op zijn bedrijf op 13 procent.

ZLTO

EU Pig Innovation Group startte in 2016. Initiatiefnemer is de EU die varkenshouders kennis wil laten maken met succesvolle werkwijzes in andere landen. De Nederlandse voordracht voor de EU Pig Grand Prix gebeurt door de ZLTO.

De Grand Prix kent vier hoofdthema's: diergezondheid, dierenwelzijn, vleeskwaliteit en precisieproductie. De aanpak van de Van Asten Group valt in de categorie diergezondheid. Die van Vernooij onder precisieproductie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer