Autonome Robotti moet nog veel leren

Bestrijden van aardappelopslag in bieten met de autonome Robotti gaat nog niet goed. De werktuigdrager uit Denemarken bestrijdt 66 procent van de aardappelopslag en raakt 40 procent van de bieten.

Dat werd dinsdag duidelijk op de innovatiedag over onkruidbestrijding op proefboerderij t Kompas in Valthermond. Zo'n 225 akkerbouwers uit vooral de Veenkoloniën kwamen op de themadag af.

Op de innovatiedag 'Dag Onkruid' over onkruidbestrijding in aardappelen, bieten en cichorei ging het vooral over nieuwe inzichten, trends en innovatie. Met negen wagens werden de belangstellenden langs drie routes gereden: nieuwe chemische combinaties, meer precisie en innovatieve technieken voor de toekomst.

Omstandigheden

De Robotti maakt deel uit van technieken voor de toekomst. De autonome werktuigdrager van Wageningen University en Research moet nog leren om met verschillende omstandigheden om te gaan. Door luizenschade zien de bietenplantjes er dit jaar anders uit en de aardappelopslag oogt anders door vorst en droogte.

De Robotti heeft vier camera's die data verzamelen op basis waarvan aardappelopslag en bieten van elkaar kunnen worden onderscheiden. Dat lukt nog niet goed. Daar komt bij dat de spuitdoppen op een onderlinge afstand van 10 centimeter niet nauwkeurig genoeg werken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer