NIOO-KNAW wil beter verdienmodel voor boeren

Louise Vet, ecoloog en directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), is de drijvende kracht achter het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Dat plan stond woensdag centraal tijdens de Dag van de Biodiversiteit.

NIOO%2DKNAW+wil+beter+verdienmodel+voor+boeren
© Dirk Hol

U nodigt nieuwe partijen uit om deel te nemen aan het deltaplan. Waarom?

'Negentien partijen hebben het Deltaplan Biodiversiteitsherstel ondertekend, waaronder LTO Nederland. Als je een brede maatschappelijke beweging wilt zijn, dan heb je ook nog andere partijen nodig.

Als we willen dat boeren meegaan in deze transitie, dan moeten we ook zorgen dat ze er financieel op vooruitgaan

Louise Vet, directeur NIOO-KNAW

'Het gaat niet alleen om de land- en tuinbouw, maar ook om openbare ruimte en natuurgebieden. Dat vormt samen 90 procent van Nederland. Dat betekent dat allerlei partijen betrokken zijn: overheden, provincies, ProRail, Tennet en Rijkswaterstaat en eigenlijk iedereen die zich met grondgebruik bezighoudt.'

Welke rol ziet u voor de boer?

'Ik zie een grote rol voor de boer. 60 procent van Nederland is landbouwgebied. Naast dat boeren gezond voedsel produceren, willen we dat ze een bijdrage leveren aan de landschapskwaliteit.'

Wat heeft een boer aan biodiversiteit?

'We zijn een doodlopende weg ingeslagen in de akkerbouw. Het verdienmodel van de boer is zo gegroeid dat het draait om maximale productie per hectare. Nu lopen we tegen de grenzen aan van die productiewijze.


'De bodem verliest functies zoals vruchtbaarheid, watervasthoudend vermogen, preventie van ziekten en plagen. Door in te zetten op functionele agrobiodiversiteit, kunnen we dat herstellen. Een boer kan gebruikmaken van een gezond ecosysteem in en rond zijn gewassen.'

Hoe kan dat verdienmodel veranderen?

'Dat is een zoektocht naar mogelijkheden. De consument zal het niet allemaal aan de kassa betalen. Er moet een maatschappelijke coalitie ontstaan. Denk aan de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij. Boeren krijgen rentekorting en een betere melkprijs, als ze activiteiten voor biodiversiteit ondernemen. Zo kun je voordelen stapelen.

'Het is cruciaal dat boeren een beter verdienmodel krijgen. Als wij willen dat boeren meegaan in deze transitie, dan moeten we ook zorgen dat ze er financieel op vooruitgaan.'

Wat vindt u van het plan voor een Biodiversiteitsfonds, waarbij ondernemers en particulieren bijdragen aan biodiversiteitsherstel door boeren?

'Het is mooi dat LTO daarmee aan de slag gaat. Het kan een methode zijn om het financiële risico van de boer af te dekken. We moeten weg van het klassieke denken in productie en toegaan naar een nieuwe manier van denken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer