Ruim 2.000 hectare boerengrond nodig voor natuur

Ruim 2.000 hectare Friese landbouwgrond moet tot 2027 omgevormd worden voor natuur. Hiervan moet nog ruim 1.100 hectare voedselrijk grasland gerealiseerd worden. Daar liggen kansen voor boeren om deze natuur te beheren.

Ruim+2%2E000+hectare+boerengrond+nodig+voor+natuur
© Tienke Wouda

Dat blijkt uit koersdocument 'Natuer mei de Mienskip' (natuur met de maatschappij) van negen natuur- en landbouworganisaties. Dat zijn LTO Noord, It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Kollektievenberied Fryslân, Feriening Biologiske Boeren Fryslân, het Friesch Grondbezit, Friese Milieufederatie en Wetterskip Fryslân.

Lees ook: Oplossing voor afronding van fries natuurnetwerk

De partijen willen gezamenlijk Natuurnet Nederland (NNN) afmaken om tot een rijkere biodiversiteit te komen in 2027, gaven ze vrijdagmorgen in natuurgebied De Leyen aan.

Verdienmodel

Ze zien kansen voor boeren als natuurbeheerders door de percelen in te richten voor natuurinclusieve landbouw. 'Hoewel de voedingswaarde lager ligt dan in gangbaar boerenland, is hier een product vanaf te halen wat een boerenbedrijf kan benutten.' De partijen rekenden uit dat boeren met natuur een verdienmodel kunnen hebben.

Volgens Arjen Kok van Natuurmonumenten hebben zowel de boer, natuur als het landschap er baat bij. 'Het is belangrijk om een robuuste leefomgeving voor planten en dieren te creëren, maar door met elkaar in gesprek te gaan bereik je meer.'

Vertrouwen

Met de samenwerking tussen de partijen is volgens LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh een stuk vertrouwen opgebouwd. 'Het is een meerwaarde voor het veld. Boeren kunnen met meer ruimte dezelfde koeien houden en zo een omschakeling maken naar meer natuurinclusief boeren.'

Als Provinciale Staten het koersdocument in juli goedkeuren, willen de partijen zo snel mogelijk met twee pilots aan de slag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer