Pleidooi voor faire prijs natuurdiensten boer

In een gezamenlijk pleidooi roepen natuur- en milieuorganisaties en LTO Noord provincie Overijssel op om biodiversiteitsherstel te ondersteunen. Het deltaplan 'De tijd is rijp en groen' voorziet in financiële ondersteuning voor diensten van boeren.

Pleidooi+voor+faire+prijs+natuurdiensten+boer
© Nieuwe Oogst

Volgens LTO Noord-bestuurder Carla Evers is het een krachtig signaal aan de provincie doordat zowel landbouw- als natuurorganisaties met een gezamenlijk pleidooi komen om de biodiversiteit te herstellen. 'En daar hoort ook bij dat er een goed verdienmodel is voor boeren. Dat is heel erg belangrijk. Boeren kunnen dat niet alleen. De kachel moet wel kunnen blijven branden.'

Het deltaplan biodiversiteitsherstel Overijssel wordt naast LTO Noord ondersteund door organisaties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel en Aeres Hogeschool. De partijen stellen voor dat er een lab natuurinclusieve landbouw komt waarin onder meer onderzoek wordt gedaan naar een ecologisch en economisch verdienmodel.

Stimuleringsregeling

De partijen zijn van mening dat een oplossing vanuit de markt moet komen, maar dat de overheid hierin ook een stimulerende rol kan vervullen. De partijen vragen de provincie dan ook om 30 miljoen euro vrij te maken voor een stimuleringsregeling en 6 miljoen euro voor het lab natuurinclusieve landbouw.

De organisaties hopen hiermee te bereiken dat het natuurinclusief werken voor boeren een aantrekkelijk alternatief wordt. De regeling, waar een vergoeding tegenoverstaat, is geheel vrijwillig en heeft een duur van zes jaar.

Gezamenlijkheid belangrijk

Evers durft niet te zeggen of de oproep gehoor vindt bij de provinciale politici. 'Het sluit aan bij waar de provincie ook voor staat en doordat heel veel verschillende partijen, vanuit zowel de natuur als de landbouw, dit plan steunen, is de oproep heel duidelijk.'

Ze vindt die gezamenlijkheid belangrijk. 'Als LTO Noord en Natuur en Milieu Overijssel onafhankelijk een plan hadden ingediend, hadden beide plannen er waarschijnlijk heel anders uitgezien. Het is dus geen plan van LTO Noord, maar we kunnen het wel volledig onderschrijven. Dat geldt ook voor de natuurorganisaties. Je bereikt uiteindelijk meer als je meepraat. Anders wordt er voor boeren beslist en hebben we er zelf niets meer over te zeggen.'

Het plan werd woensdag verstuurd aan alle politieke fracties. Evers: 'Er wordt nu onderhandeld over het beleid voor de komende vier jaar. We hopen dat het erin wordt opgenomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer