GroenLinks+Drenthe+bezorgd+over+einde+biomonitoring+Wijster
Nieuws
© Nieuwe Oogst

GroenLinks Drenthe bezorgd over einde biomonitoring Wijster

De fractie van GroenLinks in Provinciale Staten van Drenthe heeft Gedeputeerde Staten om opheldering gevraagd over de stopzetting van de biomonitoring door afvalverwerker Attero in Wijster.

GroenLinks fractievoorzitter Hans Kuipers vraagt zich af hoe het toezicht op de uitstoot aan mogelijk schadelijke stoffen is geregeld als de biomonitoring op landbouwproducten wordt beëindigd.

• Lees ook: Einde biomonitoring valt boeren rauw op het dak

Bij biomonitoring controleert Wageningen UR jaarlijks een aantal vanggewassen en koemelk op het voorkomen van schadelijke stoffen.Het systeem heeft de afgelopen 22 jaar goed gefunctioneerd. Er zijn ook nooit overschrijdingen van de normen voor de volksgezondheid geconstateerd.

Sensoren

Attero kondigde begin dit jaar aan de biomonitoring te vervangen door technisch toezicht via sensoren in de rookgasafvoer van de vuilverbrandingsovens. Volgens het bedrijf is de nieuwe systeem efficiënter en net zo veilig.

Het besluit leidde tot onrust onder omliggende agrarische bedrijven. Zij zien de biomonitoring als doelmatig en onafhankelijk instrument om de kwaliteit van hun producten te garanderen.

Vergunningen

De fractie vraagt zich ook af of het besluit van Attero nog gevolgen heeft voor de indertijd verleende vergunningen. 'Is daarmee gegarandeerd dat de uitstoot van de vuilverbrander geen invloed heeft op de gewassen en gezondheid van mens en dier?' Mocht dat niet het geval zijn, dan wil GroenLinks weten wat voor aanvullende maatregelen de provincie dan gaat nemen.

Weer

 • Dinsdag
  34° / 18°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer