Provincie+Drenthe+ziet+geen+rol+in+behoud+biomonitoring
Nieuws
© André Weima

Provincie Drenthe ziet geen rol in behoud biomonitoring

Gedeputeerde Staten van Drenthe zien geen rol weggelegd voor de provincie om het systeem van biomonitoring bij de vuilverbrander in Wijster in de benen te houden. Dat antwoorden zij op vragen van GroenLinks.

Exploitant Attero kondigde eerder dit jaar aan te willen stoppen met de biomonitoring van gewassen en koemelk van boeren in de omgeving van de verbrandingscentrale. Dat leidde tot onrust onder de betrokken agrarische bedrijven.

Voedselveiligheid

Ze zien het systeem van biomonitoring als garantie voor de voedselveiligheid van hun producten. Attero zegt dat de biomonitoring technisch is ingehaald door sensoren die de rookgassen meten die uit de verbrandingsovens komen.

Volgens provincie Drenthe is de biomonitoring geen zaak voor de provincie maar een onderlinge afspraak tussen de vuilverwerker en de landbouw. 'Het is geen onderdeel van de vergunningvoorschriften en voor de handhaving op het naleven van de regels ook niet noodzakelijk.'

Toezicht

Gedeputeerde Staten wijzen er op dat het toezicht op de emissies van Attero wordt uitgevoerd door de Regionale Uitvoerings Dienst. Die vragen elke zes maanden de uitslagen van de rookgasdetectie op en kijken of de detectoren in orde zijn. 'Daarmee is gegarandeerd dat de uitstoot van de vuilverbrander geen invloed heeft op de gezondheid van mens en dier.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 4°
  10 %
 • Maandag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer