LTO+roept+boeren+rond+Attero+Wijster+op+tot+alertheid
Nieuws
© André Weima

LTO roept boeren rond Attero Wijster op tot alertheid

Boeren met land in de nabijheid van afvalverwerker Attero in Wijster moeten alert zijn op plekken waar zichtbaar restmateriaal is neergedaald. Dat advies geeft LTO Noord na de brand in een opslagloods van het bedrijf waar plastic- en metaalafval lag opgeslagen.

In de loods brak vrijdagavond een uitslaande brand uit. De brandweer kan nog niet zeggen of daar ook schadelijke stoffen zijn vrijgekomen die mogelijk zijn neergedaald in de omgeving. Onderzoek door het Rijksinstituut voor Milieuhygiëne moet dat nog uitwijzen. De uitslag van het onderzoek wordt dinsdag verwacht.

LTO Noord heeft contact gezocht met de Veiligheidsregio Drenthe en de brandweer. Die hebben eerst onderzoek verricht naar de stoffen in de rook en de verspreiding ervan. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat zich, tot in het agrarisch gebied rond Attero, met de rook of via zwevende deeltjes (roet en of plastic) schadelijke stoffen hebben verspreid.

Ruwvoeropslag

Omdat er een theoretische kans bestaat dat toch schadelijke stoffen zijn verspreid, raadt LTO Noord omwonende boeren aan verdacht te zijn op plekken waar stoffen zijn neergeslagen. Bijvoorbeeld als er zichtbare roet- of plasticdeeltjes liggen op een ruwvoeropslag of de uitloop van Freilandkippen.

Het kan goed zijn om zichtbare effecten vast te leggen met foto's of te melden bij de rechtsbijstandsverzekeraar. Daarbij is het van belang te bespreken of het van belang is Attero aansprakelijk te stellen voor mogelijke schade. LTO Noord staat in direct contact met de Veiligheidsregio Drenthe. 'Zodra er meer informatie is, melden wij dat', aldus beleidsadviseur Roel Visser.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  19° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 4°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 4°
  10 %
Meer weer