Dierenwelzijn+aandachtspunt+handelsakkoord+Zuid%2DAmerika
Nieuws
© Marjolein van Woerkom

Dierenwelzijn aandachtspunt handelsakkoord Zuid-Amerika

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel vindt het tijd dat de Europese Unie (EU) en het Zuid-Amerikaanse blok Mercosur een handelsakkoord sluiten. Dierenwelzijn noemt ze daarbij een aandachtspunt.

'Na twintig jaar mag je hopen dat het er op een gegeven moment van komt', zei Kaag na afloop van overleg met haar EU-collega's in Brussel. 'Tegelijkertijd moet je nog heel goed kijken naar de details.'

Volgens EU-handelscommissaris Cecilia Malmström is er heel veel vooruitgang in de onderhandelingen met Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Eerder zei ze dat die in juni of juli konden worden afgerond, maar maandag wilde ze er 'liever geen datum op plakken'. Brazilië heeft een aantal concessies gedaan, maar vooral rond landbouw liggen er nog lastige kwesties, meldde de Zweedse.

Dierenwelzijn

Bij consumenten- en boerenorganisaties heerst de vrees dat een deal het milieu en de voedselveiligheid raakt, bijvoorbeeld vanwege het versoepelde gebruik van pesticiden in Brazilië. Volgens Kaag moet 'natuurlijk' goed worden gekeken naar duurzaamheid, mensenrechten en dierenwelzijn. Nederland heeft expliciet aandacht gevraagd voor naleving van de afspraken. 'Dat heeft steun van anderen.'

Frankrijk pleit voor stevige waarborgen, die sommigen zien als afscherming van de markt. Kaag is voorstander van 'eerlijke handel conform de regels. Protectionistische maatregelen horen daar wat ons betreft niet bij.'

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer