Juncker%3A+sojadeal+was+een+ingeving
Achtergrond
© Europese Commissie

Juncker: sojadeal was een ingeving

De sojadeal die voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie onlangs sloot met de Amerikaanse president Donald Trump kwam voort uit een ingeving. Landbouwproducten maken verder geen onderdeel uit van het akkoord.

In een interview met de Duitse tv-zender ARD gaf Juncker een toelichting op het akkoord dat hij vorige week sloot met Trump.

Met zijn geste aan de president om geen barrières op te werpen voor Amerikaanse soja, wist Juncker een handelsoorlog met de VS te voorkomen. ‘Het kwam voort uit een ingeving die goed uitpakt’, zo zegt hij.

Landbouwproducten

Trump kon met de sojadeal een resultaat tonen aan de boeren in de voor hem belangrijke Amerikaanse landbouwstaten. De EU en VS gaan nu verder onderhandelen en hebben daarbij de intentie een einde te maken aan onderlinge importheffingen. Landbouwproducten blijven volgens Juncker echter buiten deze gesprekken, hoewel de Amerikanen deze er wel graag bij wilden betrekken.

‘Ik heb dat ten stelligste verworpen, wetende hoe de situatie in Europa is. In ruil daarvoor hebben we er op dit moment van afgezien om Europese bedrijven toegang te geven tot openbare aanbestedingen in Amerika. Een belangrijk punt in de onderhandelingen.' Volgens de voorzitter begrijpt Trump heel goed dat de EU geen directe invloed heeft opz de import van Amerikaanse soja.

Gmo-soja

‘Hij begrijpt dat dit een kwestie is van prijs en dat marktpartijen hierover beslissen, zowel aan de kant van Amerikaanse boeren als de Europese importeurs. We zullen de dingen in de goede richting bewegen, voor zover mogelijk en binnen onze mogelijkheden. Maar wij zijn daar niet verantwoordelijk voor', zegt Juncker tegen ARD.

Juncker voegt daaraan toe dat genetisch gemodificeerde soja geen onderdeel uitmaakt van de overeenkomst.

Weer

 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  25° / 15°
  60 %
Meer weer