%E2%80%98Akkerbouw+is+dupe+van+deal+Trump+en+Juncker%E2%80%99
Nieuws
© Joyce N. Boghosian, The White House

‘Akkerbouw is dupe van deal Trump en Juncker’

De Europese akkerbouw is de dupe van het akkoord tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie.

Dat vindt Jaap van Wenum, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw. ‘Trump dreigde een importheffing te leggen op Europese auto’s, maar de Duitse industrie wil blijven exporteren. Dus heeft er een uitruil plaatsgevonden. De soja-export van de VS naar Europa is cadeau gedaan.’

• Lees ook: Handelsoorlog tussen EU en VS dreigt

Van Wenum vindt de actie onbegrijpelijk, zeker in relatie met een recente uitspraak van het Europese Hof. Het Hof heeft geoordeeld dat nieuwe mutatietechnieken moeten worden beoordeeld onder dezelfde zware en dure toetsing die voor genetisch gemodificeerde organismes (ggo's) geldt. Dat wordt onbetaalbaar voor bijna alle bedrijven en in bijna alle gewassen. Maar de deur wordt nu wel wagenwijd opengezet voor de import van genetisch gemodificeerde soja.

Europese akkerbouw wordt zo in de uitverkoop gedaan

Jaap van Wenum, voorzitter LTO-vakgroep Akkerbouw

De Europese eiwitstrategie, waarbij in Europa eiwitgewassen worden geteeld, is volgens Van Wenum met deze deal ook op de helling gekomen.

Uitverkoop

‘De Europese akkerbouw wordt zo in de uitverkoop gedaan', zegt Van Wenum. 'Er wordt met twee maten gemeten en de Europese akkerbouw is de dupe. Ik vind het onacceptabel. Minister Carola Schouten van LNV moet hier namens Nederland in Europees verband wat van zeggen.’

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer