Onderzoek naar scheurkontjes in zaaiuien wordt vervolgd

Het onderzoek naar scheurkontjes in zaaiuien krijgt dit jaar een vervolg met 28 rassen. De nieuwste herbiciden worden in het onderzoek meegenomen.

Onderzoek+naar+scheurkontjes+in+zaaiuien+wordt+vervolgd
© Eigen Foto

Zowel in 2017 als 2018 is er volop onderzoek gedaan naar scheurkontjes in zaaiuien. Een ras-effect of een negatieve invloed van herbiciden kon in beide jaren niet worden aangetoond. Ketenproject Uireka zet het onderzoek daarom dit jaar voort. Voor zover bekend zijn de scheurkontjes het gevolg van hergroei na een periode van gestagneerde groei door hittestress.

Deze gestagneerde groei resulteert in het scheuren en verkurken van de basaalplaat bij de wortelkrans. De symptomen komen overeen met die van een te late of overvloedige stikstofgift en daarbij een te snelle groei. Om scheurkontjes zo veel mogelijk voor te zijn, is het advies te zorgen voor een goede bodemstructuur, een homogene opkomst en een rustige en gelijkmatige groei. Telers moeten ook zo weinig mogelijk groeistoffen gebruiken.

Invloed herbiciden

In de praktijk leeft de veronderstelling dat de inzet van herbiciden mogelijk een negatief effect heeft op scheurkontjes. In 2017 en 2018 lagen er in Colijnsplaat twee herbicidenproeven in zaaiuien met verschillende middelen in verschillende doseringen. In deze proeven is gekeken of er enig effect was op scheurkontjes.

De conclusie in zowel 2017 als 2018 was dat geen verschil kon worden gevonden in de mate van aantasting. De proef wordt dit jaar nog een keer herhaald met aanvullend de nieuwste herbiciden. Mocht deze proef tot dezelfde conclusie als in 2017 en 2018 leiden, dan kan de invloed van herbiciden op het in de hand werken van scheurkontjes worden uitgesloten.

Mogelijk raseffect

Behalve naar de mogelijke invloed van herbiciden is in 2017 en 2018 ook gekeken naar een mogelijk raseffect bij het optreden van scheurkontjes. Op twee locaties, Dronten en Colijnsplaat, zijn dik twintig rassen onderzocht en beoordeeld. Conclusie: geen raseffect in zowel 2017 als 2018. Dit jaar wordt het onderzoek op de twee locaties herhaald en qua rassen zelfs iets uitgebreid. Er worden 28 rassen onderzocht en beoordeeld. Ook hier de vraag of de resultaten van 2017 en 2018 worden bevestigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer