Onkruid koken in aspergeteelt nieuw recept

Het wegvallen van synthetische gewasbeschermingsmiddelen vraagt van aspergetelers nieuwe keuzes om onkruid te bestrijden. Technieken als branden, verhitten door hete lucht of water, infrarood en schoffelen worden onderzocht op praktische toepasbaarheid. Een nieuw terrein, waar vanuit de sector wel interesse voor blijkt te zijn.

Onkruid+koken+in+aspergeteelt+nieuw+recept
© Weedcontrol

Voor Weedcontrol in Waalwijk is het een compleet nieuwe sector. Voor het eerst zet het bedrijf stappen in de aspergeteelt. Weedcontrol is specialist in 'gifvrije' onkruidbestrijding en doet vooral goede zaken bij gemeenten die geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken.

Tijdens het Asperge Platform op 31 augustus in Venlo presenteerde het bedrijf de mogelijkheden voor aspergetelers en gaf het toelichting op uitkomsten van een proef die zijn verricht bij een biologische teler in het Brabantse Cromvoirt.

Ook in de agrarische sector is vanwege het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen en het veranderend maatschappelijk klimaat rondom het gebruik hiervan steeds meer vraag naar onkruidbestrijdende machines. Door middel van een open vlam of hete lucht wordt het onkruid via deze methoden bestreden. Rond de 67 graden Celsius stollen de eiwitten en bij 80 graden klappen de bladcellen kapot.

Residu is in de aspergeteelt geen belangrijk issue

Ronnie de Hoon, Compas

Uitputting

De wortel wordt niet direct geraakt. De techniek zorgt wel voor uitputting, omdat de plant zijn bladgroen wil herstellen door energie van de wortel naar boven te sturen. Na enkele herhalingen sterft het plantje af.

De grote vraag was: is deze techniek ook toe te passen tussen aspergeplanten? De planten krijgen na het aspergeseizoen flink loof dat aan beide zijden naar beneden hangt. Wordt de plant zelf niet beschadigd door de vlam of verhitting?

Geelverkleuring

De uitkomsten van de proef in Cromvoirt zijn positief. 'Bij het gebruik van een open vlam ontstond er wel wat geelverkleuring aan het onderste loof, maar niet dusdanig dat de plant zich niet kan herstellen. De plant zal niet afsterven. We hebben de proef uitgevoerd tijdens de droge omstandigheden van dit jaar, dus dat geeft wel een goed beeld', vertelt Jos Kleinloog van Weedcontrol.

De verhitting gaf helemaal geen beschadiging bij de aspergeplanten. Bij verhitting is de vlam ingekapseld en wordt door middel van luchtcirculatie het onkruid verhit. De hitte blijft onder de kap.

Heet water

Een andere methode die te zien was tijdens het Asperge Platform, was onkruidbestrijding door middel van kokendheet water. Het 'onkruid koken' wordt ook toegepast door gemeenten.

Het bedrijf Empas in Veenendaal heeft ervaring met deze techniek in de boomteelt. Volgens salesmanager Gerard Baars zijn daar goede ervaringen mee opgedaan en biedt dat perspectief voor de aspergeteelt. Ook daar was de vraag of er geen schade aan jonge bomen zou ontstaan.

Goede geleider

Het voordeel van het gebruik van heet water is volgens Baars dat water een goede geleider is van warmte. 'Je weet wat je eraan hebt. Water gaat altijd naar beneden. Branden of verhitten is iets goedkoper en het gaat ook sneller, maar je moet het vaker doen.'

Het toepassen van alternatieve onkruidbestrijding is in de aspergesector nog niet groot. 'De techniek wordt toegepast in de biologische sector, maar biologisch is in de aspergeteelt maar een klein aandeel', vertelt Ronnie de Hoon van Compas. Het bedrijf doet onderzoek in de aspergesector en is organisator van het Asperge Platform.

'Dat komt waarschijnlijk doordat residu in de aspergeteelt geen belangrijk issue is. Gewasbescherming wordt op een ander tijdstip gebruikt. Tegen de tijd dat de asperges worden gestoken, vind je geen residu meer.'

Vitaal gewas

Toch is de sector volgens De Hoon op dat punt wel in beweging. 'Het belang van een vitaal gewas en een gezonde bodem zijn belangrijke redenen. Daarnaast speelt de maatschappelijke discussie over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een rol. Op dit moment is het zoeken naar alternatieven voor synthetische gewasbescherming in de aspergesector een van de grootste vraagstukken.'

Compas doet op de Brightlands Campus Greenport Venlo proeven waarbij wordt gekeken naar mogelijkheden om onkruid op een andere manier te bestrijden. Zo ligt er een strook met bodemafdekking door middel van compost, stro, vlasvezel, rijstkaf, houtmulch, hennepvezel, houtvezel en restproducten van het bedrijf Grassa uit bioraffinage.

Vooral een restproduct van raffinage van waterplanten geeft, vanwege de fijnheid van het materiaal, goede resultaten. Het onkruid komt er nauwelijks doorheen.

Kennis van veelvoorkomende teelten in regio bij elkaar
Het Asperge Platform werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Compas, met medewerking van Agrea, Mertens en Vlamings. De dag vond plaats op de Brightlands Campus Greenport in Venlo, op het het voormalige Floriadeterrein. Daar liggen diverse proeven van Compas. Compas is een samenwerking aangegaan met Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas, Het Aardbeienland, Blauwe Bessen Platform en Mushroom Valley. De samenwerking heet Bright 5.'Aardbeien, asperges, blauwe bessen, champignons en rozen zijn belangrijke gewassen hier in de omgeving. Veel thema's waar we mee te maken hebben komen overeen', vertelt Ronnie de Hoon van Compas. 'Vanaf volgend jaar gaan we gezamenlijk onderzoek doen en we kunnen zo zaken op elkaar afstemmen.' De belangrijkste thema's voor Bright 5 zijn groene gewasbescherming, vitale planten, vitale bodem, big data, talentontwikkeling en inhoudsstoffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer