Eerste ervaringen met groenbemesters in asperges

Groenbemesters zijn niet nieuw, maar tussen de rijen asperges is in Nederland voor DSV Zaden een primeur. Telers willen vooral weten of het de aspergeplant niet kan verdringen als het mengsel na het aspergeseizoen wordt ingezaaid.

Eerste+ervaringen+met+groenbemesters+in+asperges
© Martijn van Rossum

De groenbemestermengsels van DSV Zaden werden op 10 augustus ingezaaid. 'Volgend jaar gaan we dat veel eerder doen, direct nadat de asperges gestoken zijn', vertelt Arjan van der Vinne van DSV Zaden.

'Telers zijn benieuwd of groenbemesters het gewas niet verdringen. Dat is voor ons ook interessant. Welke mengsels pak je dan? Het mag niet te hoog worden, dus je komt waarschijnlijk bij grassen uit.'

Duitsland

In Nederland is het voor DSV Zaden een nieuw experiment, 'maar in Duitsland wordt het in de praktijk al toegepast'. 'We gaan kijken of we daar resultaten van kunnen meenemen en of we daarvan kunnen leren. We zijn zelf een Duits bedrijf.'

We willen kijken wat de interactie is tussen het gewas en de verschillende soorten groenbemesters

Arjan van der Vinne, DSV Zaden

DSV Zaden kiest bewust voor groenbemestermengsels. 'Dan benut je de sterke eigenschappen van verschillende soorten. Sommige hebben diepe penwortels, waarmee ze door licht storende lagen kunnen komen. Andere wortelen veel meer zijwaarts, waardoor ze aan de oppervlakte de bodemstructuur verbeteren', zegt Van der Vinne.

Bodem

'Groenbemesters zorgen daarnaast voor exsudaten in de bodem. Daarmee voeden ze het bodemleven. Als je verschillende exsudaten hebt, voed je ook verschillende soorten bodemleven. Veel soorten bodemleven zijn goed voor de bodemweerbaarheid.'

In de aspergeteelt is de proef interessant om te kijken of uitspoeling kan worden voorkomen en om bodemverdichting tegen te gaan. Jarenlang worden dezelfde paden gebruikt, maar verdichting is voor een nakomende teelt nadelig.

Interactie

'We willen ook kijken wat de interactie tussen het gewas en de verschillende soorten groenbemesters is. Wellicht trekt het insecten aan die als natuurlijke vijand dienen tegen schadeveroorzakers in aspergeplanten. Ook daar gaan we op letten. Het is een andere benadering. Een teler vertelde dat het vroeger alleen goed was als het tussen de rijen helemaal schoon was. Inzichten veranderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer