Pessimisme+over+afloop+brexit+neemt+toe
Nieuws
© Europese Commissie

Pessimisme over afloop brexit neemt toe

Binnen de Europese Commissie wordt meer en meer rekening gehouden met een harde brexit. Na de uitslag van de stemmingen van maandagavond acht EU-onderhandelaar Michiel Barnier deze uitkomst steeds waarschijnlijker.

Maandagavond stemde het Britse parlement over vier opties voor een vertrek uit de Europese Unie (EU). Geen daarvan haalde een meerderheid. Een motie waarin het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de douane-unie en de interne Europese markt haalden het net niet met 273 stemmen voor en 276 stemmen tegen.


Volgens Barnier heeft het Verenigd Koninkrijk nog drie opties over om te voorkomen dat het op 12 april tot een harde brexit komt. Op die dag loopt de tijdelijke verlenging van de brexit af. De Britse premier Theresa May zal dan alsnog een meerderheid voor haar vertrekregeling moeten zien te vinden.

Compensatie

Als het volgende week uitdraait op een harde exit van de Britten uit de EU dan verwacht Barnier wel dat het land voldoet aan zijn verplichtingen op het gebied van de rechten van EU-burgers, een financiële compensatie en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Mocht May besluiten een nieuw uitstel van de brexit aan te vragen dan kan dit alleen op basis van de bestaande vertrekregeling. Deze is echter al drie keer door haar parlement weggestemd. Als de Britten besluiten tot nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum dan kan daarvoor nieuw uitstel worden verleend, aldus Barnier. Vooralsnog lijkt May van plan om haar brexit-deal een vierde kans te geven. Ze wil deze volgende week voor de vierde keer aan het parlement voorleggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 14°
  70 %
 • Zondag
  22° / 17°
  50 %
 • Maandag
  18° / 13°
  50 %
Meer weer