Labour+trekt+stekker+uit+brexitonderhandeling
Nieuws
© UK Parliament/Jessica Taylor

Labour trekt stekker uit brexitonderhandeling

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) heeft de stekker getrokken uit de onderhandelingen over de brexit. Hij heeft premier Theresa May geschreven dat de onderhandelingen 'zo ver zijn gekomen als mogelijk' door de instabiliteit van de regering.

Volgens Corbyn zorgt de strijd om het leiderschap binnen de Conservatieve Partij ervoor dat de regering 'nog instabieler is geworden en dat haar autoriteit afkalft'. Daardoor verdwijnt volgens hem het vertrouwen dat 'de regering in staat is te leveren in een overeengekomen compromis'.

Mays woordvoerder erkende dat de gesprekken met Labour zijn stukgelopen. De partijen zijn het niet eens geworden over de toekomstige relatie met de Europese Unie (EU). De meningsverschillen betroffen vooral de Douane en een tweede referendum over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. De kans dat de vertrekovereenkomst met de EU voor de nieuwe brexitdatum van 31 oktober goedkeuring krijgt van het Britse parlement, is daarmee een stuk kleiner geworden.

Aftreden

In de Conservatieve Partij is een strijd uitgebroken over de opvolging van premier May. Partijprominenten hebben haar laten weten dat ze voor eind juni moet aftreden. Favoriet voor haar opvolging is oud-minister en fervent brexiteer Boris Johnson.

Groot-Brittannië bereidt zich ondertussen voor op een vertrek uit de EU. Deze week sloot het land vooruitlopend op een brexit een nieuwe handelsovereenkomst met Peru, Ecuador en Colombia Door de deal verzekeren de Zuid-Amerikaanse landen zich ervan dat de huidige voordelen van handel met het Verenigd Koninkrijk, nu nog als onderdeel van de EU, in stand blijven. Ook na de brexit. De drie landen hebben al een handelsovereenkomst met de EU.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer