Mislukken+brexit%2Ddeal+kost+May+haar+premierschap
Nieuws
© Europese Commissie

Mislukken brexit-deal kost May haar premierschap

Premier Theresa May stapt 7 juni op. De Britten moeten daarom op zoek naar een nieuwe premier om het vertrek uit de Europese Unie (EU) in goede banen te leiden.

May neemt neemt ontslag als leider van de Conservatieve Partij en blijft aan als premier tot haar partijgenoten een opvolger hebben gekozen. Ook zal ze volgende week nog de Amerikaanse president Donald Trump ontvangen die dan een staatsbezoek aflegt aan Groot-Brittannië.


May vertrekt omdat het haar na drie pogingen niet is gelukt om de scheidingsovereenkomst met de EU door het parlement te krijgen. In de afgelopen weken is het draagvlak voor haar premierschap afgebrokkeld. Het grote verlies van haar partij bij lokale verkiezingen en het waarschijnlijke verlies bij de Europese verkiezingen doen haar nu de das om.

Vierde brexit-deal

De premier zou vrijdag een aangepaste en vierde versie van haar brexit-deal presenteren, maar deze kreeg op voorhand al zoveel kritiek binnen haar regering dat May een stemming afblies. Door het wantrouwen in haar eigen kabinet is haar positie onhoudbaar geworden.

De conservatieven moeten nu op zoek naar een leider en premier. De verdeeldheid over mogelijke kandidaten, als oud-minister Boris Johnson, is echter groot. De nieuwe premier krijgt de zware opgave om de uitgestelde brexit-deadline van 31 oktober te halen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer