Britten+krijgen+tot+1+november+om+uit+impasse+te+komen
Nieuws
© Europees Parlement

Britten krijgen tot 1 november om uit impasse te komen

De Britse premier Theresa May krijgt tot 1 november de tijd om haar scheidingsdeal met de Europese Unie (EU) door het Britse parlement te loodsen.

De EU-leiders hebben dit afgelopen nacht tijdens in Brussel op een speciale EU-top besloten. Ook May aanvaardde het compromis. De Britse premier was naar de EU-top gekomen met de wens voor een uitstel tot 30 juni. Het besluit is een compromis tussen de lidstaten die liever een langer, tot wel een jaar, uitstel wilden als Nederland en landen zoals Frankrijk, die de Britten liever op korte termijn, voor de Europese verkiezingen tussen 23 en 26 mei, zien vertrekken.


Eind juni bekijken de EU-leiders de stand van zaken opnieuw, mocht het Britse parlement dan nog steeds niet May's brexitdeal hebben goedgekeurd. De huidige deadline voor de brexit loopt op vrijdag middernacht af. Met het uitstel wordt een no-dealscenario, een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU, vooralsnog afgewend.

Flexibel

Tusk noemt het een 'flexibel uitstel'. Zodra het Britse parlement het scheidingsakkoord met de EU heeft geratificeerd, kan het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten op de eerste dag van de volgende maand. Dan treedt een overgangsperiode in werking tot eind 2020, waarin het land in de interne markt en douane-unie blijft maar niet meer mag meebeslissen over nieuwe EU-wetgeving.

Tenzij May haar deal voor 22 mei in het Lagerhuis rond heeft, moeten de Britten wel meedoen aan de Europese verkiezingen. De gekozen politici komen dan in het nieuwe Europees Parlement dat op 1 juli wordt geïnstalleerd. Dat betekent dat Nederland het nog een tijdje met 26 zetels moet doen. Na de brexit worden dat er 29 in verband met de herverdeling van Britse zetels.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer