Mineralen+produceren+vanuit+gewasbehoefte
Achtergrond
© Projecten LTO Noord

Mineralen produceren vanuit gewasbehoefte

De kunstmest van buiten het gebied vervangen door meststoffen uit het gebied. Dat is kort samengevat het doel van het project Kunstmestvrije Achterhoek.

De pilot heeft binnen het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn een vrijstelling voor vier jaar. Doelstelling is om aan te tonen dat herwonnen meststoffen uit mest net zo goed zijn als kunstmest. Kees Kroes van Projecten LTO Noord: 'Dat is ook wat het Nitraatcomité van de Europese Commissie wil. We moeten aantonen dat de productiviteit van het gewas en het milieu er niet onder lijdt.'

• Lees ook: 'Redelijkheid moet terug in mestvraagstuk'

De meststoffen worden uit varkensmest vervaardigd. Het digestaat uit de biovergister van Groot Zevert in Beltrum gaat door de verwerkingsinstallatie. Die produceert onder meer stikstof- en kaliconcentraten voor de zomerbemesting van grasland en snijmais.

'Qua verhouding is die al redelijk goed voor snijmais. Gras vraagt meer stikstof dan kali en in het voorjaar ook nog een beetje zwavel dat vrijkomt bij de compostering van rioolslib.'

Meststoffen op maat

Kroes ziet goede mogelijkheden voor deze meststoffen op maat. 'Bij kunstmest zie je ook steeds meer specifiek toegepaste bemestingen, zoals met KAS-zwavel in het voorjaar. De concentraten uit dierlijke mest moeten net zo goed zijn. Hierbij is de gewasbehoefte sturend en niet de producten die je gemakkelijk uit mest kunt halen.'

• Lees ook: In rap tempo van mest naar mineralen

Duitsland neemt door strengere mestwetgeving minder Nederlandse mest af, volgens Kroes. 'De exportmarkt van meststoffen wordt steeds professioneler en dat is voor ons niet ongunstig. Uitdaging is om binnen redelijke transportafstand goede klanten te vinden.'

Oost-Europa
In landen als Polen en Tsjechië is een grote behoefte aan meststoffen. Die landen hebben een relatief kleine veehouderij en veel akkerbouwers zijn er volledig afhankelijk van kunstmest.

• Lees ook: Blijft mest in Mill of gaat het naar Mali?

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer