Veel animo voor alternatieve kippenvangmethode

De EonA Nederlandse vangmethode voor kippen staat in de belangstelling. Rondeel en Kipster laten hun kippen al via deze manier vangen. Demeter en de biologische legpluimveehouderij volgen wellicht snel.

Veel+animo+voor+alternatieve+kippenvangmethode
© Jack Tummers

Het initiatief om kippen diervriendelijker te laten vangen, komt van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals. Bij de nieuwe methode, voorheen de Zweedse methode genoemd, worden kippen niet ondersteboven aan hun poten, maar met maximaal twee tegelijk rondom de borst opgepakt en rechtop in een krat gezet. Het vangen duurt anderhalf tot twee keer keer langer dan normaal.

'Geluidsmetingen bevestigen dat kippen minder lijden. Het is bijna stil in de stal', zegt Madelaine Looije van Eyes on Animals.

Diervriendelijker

Rondeel en Kipster laten al hun kippen via deze methode vangen. 'Het is diervriendelijker en kost per kip 15 cent extra', zegt Ruud Zanders van Kipster. 'Als je dat uitsmeert over de vierhonderd eieren die onze kippen in hun leven leggen, dan praat je over 0,04 cent extra per ei.'

Anders ligt het voor vleesveehouders, die niet één keer per anderhalf jaar, maar om de maand dieren afleveren. 'Dan ziet het kostenplaatje er anders uit', erkent Looije.

Leghennenhouderij

Voorlopig lijkt uitrol van de methode vooral kansrijk in de leghennenhouderij. 'Demeter en de biologische leghennenhouderij hebben belangstelling. Ook de Dierenbescherming toont zich enthousiast', zegt Looije.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer