Noord-Holland telt insecten met cameraval

Provincie Noord-Holland is de eerste afnemer van een door Naturalis gelanceerde automatische insectenherkenning. Deze cameravallen staan 24 uur per dag aan om in beeld te brengen hoeveel en welke insecten er in bepaalde gebieden leven.

Noord%2DHolland+telt+insecten+met+cameraval
© Naturalis

Het eerste exemplaar werd woensdag geplaatst in Engewormer in aanwezigheid van gedeputeerde Adnan Tekin (Natuur). ‘In Noord-Holland doen we er veel aan om de daling van de biodiversiteit te stagneren en zelfs te stoppen. Wij onderzoeken zelf ook hoe het gesteld is met de biodiversiteit in onze provincie en we geven elke twee jaar een eigen biodiversiteitsmonitor uit.' De term ‘meten is weten’ geldt juist bij dit onderwerp, geeft hij aan. 'Ik verheug me erg op deze samenwerking en ben erg benieuwd naar de eerste resultaten.'


De automatische insectenherkenning kan via een cameraval 24 uur per dag voor langere tijd op één locatie het aantal aanwezige insecten tellen en meten. Daarmee is dit systeem vollediger, efficiënter en goedkoper dan menselijke tellers. Dankzij het systeem is waarnemen op meerdere plaatsen tegelijk ook mogelijk. Met behulp van de software hoeven wetenschappers de insecten niet meer te vangen, wat veel tijd bespaart.

Achteruitgang

Recente publicaties in wetenschappelijk onderzoek tonen een alarmerende achteruitgang van de aantallen insecten in West-Europa en ook in Nederlandse natuurgebieden. Provincie Noord-Holland verwijst in dit verband naar het onlangs uitgekomen IPBES-rapport over de afname van de totale biomassa van een aantal insectensoorten.

De term ‘meten is weten’ geldt juist bij dit onderwerp

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer