Insectenkweek+rijp+voor+de+praktijk
Nieuws
© NGN

Insectenkweek rijp voor de praktijk

Als het aan de gebiedscoöperatie O-Gen en Regio Foodvalley in de Gelderse Vallei ligt, laat de eerste insectenkweker niet lang meer op zich wachten. Op het Poultry Expertise Centre in Barneveld organiseerden zij deze week een informatieavond. De avond trok zo'n vijftig belangstellenden.

Sanne van Laar van Regio Foodvalley bepleitte insectenkweek door te wijzen op de footprintvoordelen. 'Als we de dieren kunnen voeden met deze eiwitten, hoeven we alle soja die in diervoeding zit niet meer uit Brazilië te halen. Dat scheelt nogal in kooldioxideuitstoot.'

Volgens Regio Foodvalley en gebiedscoöperatie O-Gen biedt insectenkweek ook kansen op nieuwe verdienmodellen en zorgt het voor kortere, sluitende kringlopen. Bijvoorbeeld door insecten te kweken met de reststromen van horeca uit de buurt. Die insecten kunnen vervolgens weer worden gevoerd aan pluimvee.


Peiling onder veehouders

Om de interesse voor insectenkweek te verkennen, heeft Regio Foodvalley in samenwerking met de regionale afdeling van LTO een peiling gehouden onder leden-veehouders van LTO. Daaruit bleek geen grote interesse.

Maar de insectenkweek is het onderzoeksstadium dan ook nog niet voorbij, met name als het over de praktijk gaat. Wat moet je insecten voeren? Hoe kweek je ze op? Gaan we dieren levende insecten voeren, of moeten ze vermalen worden in diervoeding? En zo ja, hoe zit het dan met de regelgeving? Het thema staat nog in de kinderschoenen, was de conclusie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer