Zuid-Holland werkt aan bloeiende bermen

Provincie Zuid-Holland is gestart met project 'De berm komt tot bloei'. Doel is een bloemrijke en gezonde berm te creëren als leefgebied voor insecten. Het aantal insecten daalde in dertig jaar met 75 procent, stelt de provincie.

Zuid%2DHolland+werkt+aan+bloeiende+bermen
© Bert Hartman

Bij overlast door ongewenste plantensoorten als distels kunnen boeren en tuinders daar melding van maken. De provinciale bermen worden voortaan ecologisch beheerd om de biodiversiteit te vergroten. In 2017 is project 'De berm komt tot bloei' gestart met een aantal proefbermen en in 2018 zijn de eerste tien wegen ecologisch beheerd.

Vanaf dit jaar worden alle provinciale wegbermen volgens een nieuwe ecologische methode gemaaid. Met als doel een bloemrijke en gezonde berm te creëren voor insecten. De bermen worden minder vaak gemaaid, maaiafval wordt meegenomen en na groot onderhoud worden er gebiedseigen zaadmengsels ingezaaid. Door het afvoeren van maaiafval wordt de grond voedselarmer en dat zorgt voor meer verschillende bloemen- en plantensoorten.

Distels

Een gevolg van het nieuwe bermbeheer kan zijn dat er in de hogere bermbegroeiing plantensoorten opkomen die we liever niet in de berm zien staan.Het gaat dan om planten die woekeren, overlast veroorzaken op agrarische grond of giftig zijn voor dieren, zoals Akker(melk)distels, Reuzenberenklauw, Jacobkruiskruid, Groot hoefblad en Japanse Duizendknoop.

Bij overlast bestrijdt de provincie deze ongewenste plantensoorten. Daarom hoort de provincie graag of er overlast is en/of er meerdere ongewenste plantensoorten bij elkaar staan. Boeren kunnen online melding maken. De locatie wordt bezocht en de planten verwijderd als dat nodig is. Op lange termijn zorgt dit voor een bloemrijke en gezonde berm als leefgebied voor insecten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer