Staat+verliest+hoger+beroep+uitstoot+broeikasgas
Nieuws
© Jan van Liere

Staat verliest hoger beroep uitstoot broeikasgas

UPDATE - De Nederlandse Staat moet meer doen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Met de uitspraak verliest de Staat het hoger beroep dat was aangespannen tegen de uitspraak van het gerechtshof van drie jaar geleden. Die zaak was in 2015 aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda die vindt dat de Nederlandse overheid te weinig haast maakt met de reductie van broeikasgassen.

Volgens het hof zijn klimaatveranderingen een reële dreiging, met een ernstig risico, en is de Staat verplicht om daartegen bescherming te bieden. Het Hof is daarom van mening dat de staat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met op zijn minst 25 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Door daar niet naar te streven brengt de overheid haar burgers in gevaar.

Mensenrechten

Volgens het hof handelt de Staat in strijd met de artikelen 2 en 8 van het Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat overheden een zorgplicht hebben naar hun bevolking toe.

Nederland streeft naar een CO2-reductie van 49 procent in 2030. Om dat te bereiken moet de uitstoot in 2020 al fors zijn afgebouwd. Op dit moment heeft Nederland de uitstoot met 13 procent teruggebracht ten opzichte van 1990.

Wiebes: doel binnen bereik

Minister Eric Wiebes handhaaft zijn standpunt dat 25 procent CO2-reductie in 2020 'binnen bereik' is. Hij beroept zich in een eerste reactie op het vonnis op recente berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving. Komend voorjaar volgt een nieuwe prognose van het planbureau.

Volgens het kabinet is het aan de rechter voorleggen van beleidskeuzes die de regering maakt een principiële kwestie. 'Het kabinet overweegt daarom in cassatie te
gaan bij de Hoge Raad', aldus Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer